Irodalmi túladagolásra készül a Margó

01Június 11-én Rambo átviszi a szerelmet – ezzel nyit a Margó Irodalmi Fesztivál a Petőfi Irodalmi Múzeumban, s tart idén immár öt napon át, szerte Budapesten. A fesztivál központi programja, az Irodalom Éjszakája, június 14-én várja az irodalom kedvelőit, amikor is a kortárs irodalom legjobbjai – mások mellett – Esterházy, Bereményi, Kun Árpád, Erdős Virág, Kukorelly tart felolvasást itt-ott a fővárosban, elhagyatott üzlethelyiségben, történelmi emlékhelyen, régi üzletházban, menő divattervező műhelyben.

Június 11-15. között egy nagy dózis kortárs irodalommal dúsítja Budapest kulturális életét a Margó Irodalmi Fesztivál, immáron negyedszer, kiegészülve változatos, izgalmas, egyedi zenei programokkal.

Buzdítva az idei “nagy lapozgatásra”, Reisz Gábor, kinek első nagyjátékfilmjét a Karlovy Vary Filmfesztivál versenyében mutatják be, video-etűdöket forgatott, ahol – mások mellett – Grecsó Krisztián új regénye, a Megyek utánad főszereplői elevenednek meg, vagy Hajas Tibor Öndivatbemutatóját idézi meg Pőcze Flóra részlete a Moszkva tér gyermekeiről. A Sportkórházban vár az orvosra Lackfi János, míg az idei Aegon Művészeti Díjas író, Kun Árpád regényének, a Boldog Északnak a főhőse keresi a helyét. Az NMHH támogatásával készült Margó kisfilm-sorozat itt látható: http://indavideo.hu/profile/margofeszt

A Margó bázisa idén a Petőfi Irodalmi Múzeum lesz, de a kortársa irodalom nagyjaival és ifjú tehetségeivel bebarangoljuk az egész várost – ígérik a szervezők. Az ötnapos irodalmi fieszta nagyot merít a kortárs irodalomból: Esterházy Péter, Rakovszky Zsuzsa, Bereményi Géza, Csabai László, Takács Zsuzsa, Tompa Andrea, Tóth Krisztina, Kun Árpád, Fehér Renátó, Kötter Tamás, Krusovszky Dénes, Kukorelly Endre, Finy Petra, Kiss Noémi és több tucatnyi további író, költő tart felolvasást. Megismerhetjük Hankiss Elemér legújabb könyvét, de lesz Závada Pál est is.

02

A Margó idén már nemzetközi vendéggel is jeleskedik. Rendhagyó irodalomórát tart a fesztivál keretében az író, kritikus, zenész, a kortárs norvég irodalom emblematikus figurája, Tore Renberg, kinek harmadik regénye az idei könyvhétre jelenik meg.

 

Az irodalom természetes partnereként a zene is fontos szerepet kap a Margón, így például Lackfi János versei Lovasi András interpretálásában válnak egy koncertté, Háy János és Beck Zoltánszépirodalom és a popkultúra határbontására készül és a 2 Dés a 2 Grecsó az irodalom, a zene és a tánc találkozását mutatja be a nagyérdeműnek, de ott lehetünk Kollár-Klemencz László Erdős Virág verseit megéneklő koncertjén is, ami egyben a szerzőpáros Legesleg című lemezének a bemutatója is lesz.

A Margó Fesztivál fő programjának ebben az évben is az Irodalom Éjszakája ígérkezik: az izgalmas irodalmi kalandtúrát Esterházy Péter nyitja meg, s 21 író 7 rendhagyó és népszerű helyszínen mutatja be művét. A szerzők és szövegek kimozdulnak megszokott közegükből, az este folyamán a résztvevők felfedezik Budapest ismeretlen arcát, és a programhelyszínek között vándorolva találkozhatnak kedves alkotóikkal, illetve olyan írók műveivel ismerkedhetnek meg, akikről talán még sosem hallottak.

A Margó a kezdetektől nagy nyilvánosságot biztosít az utcai költészetnek, a rendezvényeken a hazai slam legjobbjai lépnek fel. Az idei eseménynek különleges apropót ad, hogy ekkorra jelenik meg a magyar irodalomtörténet legelső slamperiodikája Slam.pont címmel.

A 2011-ben induló rendezvény mostanra bebizonyította, hogy a kortárs irodalom igenis vonzó és szórakoztató, éppen ezért a minőséget és sokszínűséget képviselő Bookline idén is együttműködik a fesztivállal.

Aki nem tud jelen lenni, az online is követheti az eseményeket itt: http://www.ustream.tv/margofeszt