Irodalmi ínyencségek, halvacsora és borköltemények: a Tisza-tó a Nyugat Itthon újabb estjén

A Tisza  a magyar irodalom számos alakját megihlette már. Petőfi verse kedvelt általános  iskolai memoriter, s több Nyugatos író is megörökítette műveiben a folyót. Nincs  ez másként a kortárs írók és költők esetében sem: a Tisza-tóhoz érkeztünk  képzeletben a Nyugat Itthon alkotóival.

Nyugat_Itthon_Tisza-to_20130509_02“Ki a Tisza vizét issza, annak szíve vágyik  vissza.” Nagy költőink közül Petőfi Sándor, Juhász Gyula lelkét is megérintette  a folyó egyedülálló hangulata, de az itt élő nép is számtalan dalban, mesében  örökítette meg a szőke Tisza szépségét. A Tisza-tavi régió bemutatkozására a  Hemingway étteremben került sor a Magyar Turizmus Zrt. és az Újnyugat Irodalmi  Kör közös kampányának májusi estjén. A Tisza-tó egyik kiváló „terméke” a hal,  nem meglepő tehát, hogy a régió és az általa ihletett költemények bemutatóját  halvacsora kísérte.

Szülőhelyét, a Tisza-tóhoz közeli Mezőcsátot és a  Tisza-tavi régiót Kálloy Molnár Péter mutatta be, s ez alkalomból természetesen  elhangzott az azonos című dal is a művész 2010-es albumáról. A dalt követően  Kálloy Molnár Péter olvasta fel a régió által ihletett kortárs irodalmi műveket  is. Az irodalmi „falatok” mellett tiszai halakból készített fogásokkal  kápráztatták el a közönséget, a menühöz az új Egri Csillag borokat kínálták. A  Tisza-tavi halakból készített fogásokat a HelloHal.com gasztrobloggere, Horváth  Szabolcs horgász és autodidakta szakács gasztroshow-ja keretében mutatták  be.

A csak nevében és látványában tó, valójában  átfolyásos tározó különleges természet közeli élményeket nyújt látogatóinak. A  horgászokat és a madarak szerelmeseit a Sarudi-medence és a tiszafüredi  madárrezervátum várja, az Abádszalók és Kisköre között elterülő vízfelület a  strandolók és a vízi sportok paradicsoma. A gyógyulni vágyók számos környékbeli  termál- és gyógyfürdőben (például a megidézett Mezőcsáton is) kereshetnek  enyhülést panaszaikra. A legfiatalabb turisztikai régió évről évre új  látnivalókkal bővül. Játékos, és egyben szakavatott felfedezésében hatalmas  szerepet játszik a tavaly megnyílt Tisza-tavi Ökocentrum, amely számos  zöldprogramot, csónakos, gyalogos ökotúrát indított el, s mutatja be interaktív  eszközökkel a tó élővilágát. A játszva tanulás fontos szempont lehet akár  osztálykirándulás szervezésekor is, a régió ennek is kiváló  helyszíne.

Közel 252 ezer vendégéjszaka: ez jellemezte a  Tisza-tó turisztikai mérlegét 2012-ben, s ez még mindig csak a kezdet a vadvízi  ország életében. Kezdet, mert a Magyar Turizmus Zrt. tavaszi kampányának  fókuszpontjában – melynek hívószava az „Ébredés” – szintén a Tisza-tó, az  öko-falusi turizmus, valamint az aktív és vízparti időtöltés áll.

Az Újnyugat Irodalmi Kör szerzői  gárdája és a neves előadóművészek garantálják az igényes szórakozást. A versek,  prózák, úti leírások szerzői (mások mellett Bak Rita, Bolemant László, Horváth Gábor  Miklós, Lukács Sándor, Petőcz András, Schwalm Zoltán, Zalán Tibor, Váczy András,  Vörös István) és előadói között Erkel-, Jászai-, József Attila vagy éppen  Kossuth díjas alkotókat tisztelhetünk. A művészeti vezető: Szabó Zoltán Attila, az Újnyugat  Irodalmi Kör alapító-főszerkesztője.

A művek egy része a rendezvény  alkalmával hangzik el először közönség előtt. Az online kampány részeként összesen 99 db, utazásra ösztönző irodalmi  mű készül, amelyeket Magyarországon elsőként az MT Zrt. jelentet meg a www.itthon.hu  portálja főoldaláról elérhető „Nyugat Itthon” menüben. A honlap mellett, a  társaság közösségi oldalain, az Élmény Itthon felületein is találkozhatnak az  érdeklődők a kortárs művekkel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*