Iparkodjunk! – A Music Hungary Konferencián találkozik a magyar zeneipar

Ismét Egerben találkozik a hazai zeneipar, a negyedik Music Hungary Konferencián, május 26-án és 27-én, ahol olyan témák lesznek ezúttal terítéken, mint a könnyűzene a közoktatásban, hogy milyen út vezet a nagyszínpadig vagy éppen a külföldi sikerekig és a Cseh Tamás Program első két évének tapasztalatait is górcső alá veszik.

A Music Hungary Konferencia immáron három éve hozza össze az egri Bolyki-völgybe a zenészeket, menedzsereket, producereket, marketing szakembereket és politikusokat, hogy megvitassák, hol tart most a magyar zeneipar. Céljuk, hogy megoldást találjanak a szakma jövőbeli kihívásaira, reagáljanak az aktuális problémákra, annak érdekében, hogy minél hatékonyabb zeneiparral büszkélkedhessünk és annak képviselői is sikeresen tudjanak együttműködni a közös cél érdekében.

A Sziget Szervezőiroda és a szerzői jogokat védő ProArt szövetség eseményén felteszik a kérdést, milyen tapasztalatokat hasznosíthatunk a filmiparból, boncolgatják, hogy helyesek-e az arányok a szolgáltatók és a tartalom előállítók közötti elosztásban, – azaz, hogy kinek mennyi járna – és értékelik a Cseh Tamás Program első két évének tapasztalatait, további lehetőségeit. Nem csak a döntéshozók és a háttérben dolgozó zeneipari szakemberek ülnek asztalhoz Egerben, számos zenész is részt vesz a panelbeszélgetéseken, így például a nagyszínpadra vezető útról Puskás Péter (The Biebers frontembere) beszélget Lobenwein Norberttel (a Nagyszínpad ötletgazdája) és Tóth Gergővel (Wellhello menedzsere), az elektronikus zene értékeit pedig Horváth Gáspárral „Jumodaddyvel” (Irie Maffia, Kelemen Kabátban) vitatják meg. Nem csak a nagyszínpadra vezető utat keresik a zenészek, hanem egyre többen kacsingatnak külföld felé is, így a két nap alatt szó lesz arról is, milyen piaca van a magyar produkcióknak külföldön. „Megvizsgálják” a pécsi levegőt is, hiszen a város, mintha zenei kincsesbánya lenne: rengeteg sikeres hazai előadót, zenekart köszönhetünk neki, a beszélgetés vendége lesz Beck Zoltán (30Y), Felcser Máté (Punnany Massif), Marsalkó Dávid (Halott Pénz) és Takáts Eszter (Eszter és Zenekara), hogy helyiként tárják fel a város titkait, fejtsék meg, miként történhetnének hasonló csodák az ország más pontjain is.

„A szervezés során továbbra is nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy a MUSIC HUNGARY ne csak az iparág saját belső seregszemléje legyen, de minél több döntéshozót is le tudjunk ültetni, és láttatni tudjuk problémáinkat, a megoldandó feladatokat. Idén sem kell szűkölködnünk tehát politikusokban: a kultúrpolitika és a miniszterelnöki kabinet irányítói is elfogadták a meghívást. – fűzi hozzá a programokhoz Dr. Szinger András, az Artisjus főigazgatója – Hogy sikerül-e megnyerni őket ügyeinknek? Mindenesetre iparkodjunk!”