Interjú Garamvölgyi Zoltánnal

Minden indulónak nagy élményt jelent majd a Kárpátok hegyeinek leküzdése a jövő hétvégén megrendezendő Romanian Baján

 2013-Romanian Baja-előzetes-garamvölgyiGaramvölgyi Zoltán: „Még egy métert sem tettünk meg, már tízmilliókban van a verseny”

 Régi álmát valósíthatja meg június 13. és 16. között Garamvölgyi Zoltán, amikor az idén már tízedik alkalommal megrendezésre kerülő HunGarian Baja főszervezőjeként megrendezi a Kárpátok gyönyörű hegyei és erdői között a Romanian Baját. Amint a navigátorként versenyző tereprallys elárulta, az FIA versenynaptárában a Világkupa-futam elismeréséért kandidáló, a FIM Baja, valamint a FIM-Europe Baja, illetve a hazai terep-rally bajnoki versenynaptárjába már bekerülő viadal reményei szerint a versenyzők egyik kedvencévé válik. Egy biztos, a nevezők névsorát nézegetve nem panaszkodhat senki a mezőny gyengeségére – többek között motorosként indul a tizenegyszeres Dakar-győztes Stephane Peterhansel –, és Garamvölgyi úgy véli, aki itt végigmegy a kijelölt pályákon, az állandóan visszavágyik majd ide.

 – Tavaly az FIA ellenőre elismerte a munkáját a HunGarian Baja megszervezéséért és lebonyolításáért, míg a FIM 2012 egyik legjobb versenyének titulálta a futamot. Tény, teher alatt nő a pálma, de nem volt mindez elég?

Garamvölgyi Zoltán: – Akik ismernek, azok pontosan tudják, szeretem a kihívásokat. Mindig is arra törekedtem, hogy az általam megrendezett versenyekre mindenki úgy emlékezzen vissza, mint élete egyik legjobb kalandjára. Ám mindig tovább kell lépni, és ezzel a versenynek a megrendezésével egy nagy álmom válik valóra. Aki eljön, és elindul a Romanian Baján, nem fog csalódni, azt garantálom.

– Miért pont itt?

Garamvölgyi Zoltán: – Egyszerű a magyarázat. Korábban már rendeztünk itt ennél kisebb versenyt, és velünk együtt mindenki azt hangoztatta, aki egyszer már itt részt vett egy-egy viadalon, az élete kalandját élhette át, és titokban, vagy nyíltan arra vágyott, hogy a Kárpátok hegyeit, erdőit újra és újra leküzdhesse. Úgy ítélem meg, hogy Nagybánya és környéke abszolút alkalmas arra, hogy olyan versenyt rendezhessünk itt, amely rövid időn belül, akár már 2014-ben tereprallys Világkupa-futammá váljon. Egyelőre úgy kerültünk be a Nemzetközi Autóssport Szövetség, az FIA versenynaptárába, mint erre kandidáló viadal, míg a Nemzetközi Motorsport Szövetség, a FIM rögtön az első évben Világkupa és Európa-bajnoki futamként ismeri el a versenyünket, ami hatalmas dolog.

– Anyagilag megéri, hogy az idén a jubileumi tízedik alkalommal megrendezésre kerülő HunGarian Baja mellett még egy ilyenbe belevág?

Garamvölgyi Zoltán: – Maradjunk annyiban, hogy a gazdasági válság elhúzódása miatt, ilyenben nem nagyon gondolkodhat az ember. Még egy métert sem tettünk meg, már tízmilliókban van a verseny. De amint mondtam, itt egy álom megvalósításáról van szó, de természetesen bízom abban, hogy sikerül olyan versenyt rendeznünk, ami egy idő után akár nyereséget is termelhet a támogatóknak köszönhetően, akik felfedezik maguknak a Romanian Baját.

– Milyen mezőnyre számít a premier alkalmával?

Garamvölgyi Zoltán: – A nagybányai központú versenyt június 13-16. között rendezzük, de május elsejétől folyamatosan lehetett nevezni a versenyre. Nos, eddig nem panaszkodhatunk, hiszen a mezőny ereje sok más nemzetközi verseny nívójával felveszi a versenyt. Hogy kiket láthatnak majd a Nézők? Nos, legyen elég például az ezúttal a motorosok között induló, tizenegyszeres Dakar-győztes Stephane Peterhansel, vagy az autósok között rajthoz álló, a tavalyi Selyemút Rally és a HunGarian Baja győztese, Borisz Gadaszin neve. A névsorból például Alex Zanotti neve sem lóg ki, aki 2008-ban motorosként megnyerte az Italian Baját, valamint 2011-ben a legjobb olasz versenyző volt a Dakaron. Ugyanakkor az MNASZ égisze alatt szervezett Terep-rally Magyar bajnokságnak is a következő állomása lesz a viadal, így a sportág hazai legjobbjai is rajthoz állnak reményeim szerint.
– Azt tudjuk már, hogy az augusztusi HunGarian Baja központja ezúttal Pápa lesz, de hol lesz a bázis a jövő hétvégén?

Garamvölgyi Zoltán: – A verseny központja Baia Mare, azaz Nagybánya lesz. A városban rengeteg szállás található különböző kategóriákban. A repülőtér – ami még a város előtt található – tökéletes versenyközpontot biztosít a rendezvénynek, itt lesz majd a szervizpark, a versenyiroda, itt történik majd a gépátvétel. De szintén a reptéren rendezzük be az egyik tankoló zónát, valamint a parc fermét is. A szombati nap például a szervizcsapatok kitelepülnek egy gyönyörű sífaluba, ahol a versenyzők helyi készítésű különleges ételeket és italokat kóstolhatnak majd a szerviz- és gyűjtőidőtök

2013-Romanian Baja-előzetes2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*