Inkább az élvezetre és a látványra mentünk

A lényeg, hogy a nap végén vigyorral a számon érjek haza.

Kakucs-Ring Kupa III. Forduló
Kakucs Ring 2023.01.28.

 

Beszélgetés Ragó Attila autóversenyzővel a verseny után. 

2023 január 28-án a Kakucs-Ring Kupán indultál egy BMW-vel. Mit is tudhatunk a bömösről?
– Igen, a 2022-2023-as szezonban egy BMW E30-assal indulok, ami nagy váltás, mert a tavalyi 2021-2022-es szezonban egy Audi S1-el versenyeztem. Mind a két autót Antal Istvánnak és csapatának, az Extrém Autósportnak köszönhetem. Míg az Audi összkerekes és turbós volt, addig a BMW a klasszikus szívómotor és hátsókerék hajtással rendelkezik. 2.8 M52 6 hengeres szívómotor, mindenféle finomsággal és kb. 210 lóerővel, egyelőre gyári váltóval, futóművel. Tervben van a motorsportos gátlók és gumik használata. Kezdünk hátrányban lenni a többiekhez képest, a meglévő hátrányunkat bátorsággal pótoljuk.

Három mért köröd volt és előtte szabadedzés. A szabadedzésen még nedves volt a pálya. Mennyire volt elég rákészülni a három mért körre a szabad edzés?

– A szabadedzés első méterein kiderült, hogy nem tudunk tempót menni, mert megállni és elkanyarodni sem tudunk. A száraz pályára való gumink, a nedves kakucsi pályán úgy viselkedett, mintha jégen autóznánk. Amíg nem száradt fel az aszfalt, kb.: az első mért kör végéig, addig a barátnőmmel (aki egész nap az utasom volt), csak drifteltünk a pályán. A kategória első helye helyett inkább az élvezetre és a látványra mentünk.

Miként alakultak a bemeneteleid? Sikerült-e körről körre javítanod az időeredményeden? Miként feküdt alattad a bömös a fel-fel száradó pályán?

– A második körre a kedvező időjárás és a sok nevező miatt, volt a pályának olyan része, ahol teli gázzal tudtam menni. Körről-körre folyamatosan javult a nyomvonal állapota. Babona vagy sem, én a köridőimet sosem szoktam megnézni, csak a verseny legvégén. Mikor lejövök egy körről, úgyis mindig hibák százait találom, amiket a következő körben próbálok javítani. Az igazat megvallva, már jó pár éve azért indulok különböző versenyeken (például drag, szlalom), hogy jól érezzem magam. Az eredmények másodlagosak. A lényeg, hogy a nap végén vigyorral a számon érjek haza. Külön öröm, ha sikerük a dobogóra állnom.

Kategóriádban és abszolútban hol sikerült végezned? Miként értékeled a napodat?
– Most kategória 4.-ek lettünk, de reális esélyünk volt a 3. helyre. Annál többre most nem, mert kemény mezőny jött össze. Élveztük az egész napot, szeretem a kakucsi pályát, szeretem ezt az E30-at. Egy igazán jó autót raktak össze Pistiék erre a szezonra is.

Legközelebb is február 19-én is találkozunk veled a Kakucs-Ring kupa IV. fordulóján?
– Ha tehetném, nemcsak február 19-én lennénk itt. Minden nap, reggeltől estig a pályán száguldoznánk keresztben, hosszában, míg a nap végén Laci, a pályagondnok haza nem zavarna.