Ingyenes látásvizsgálat és szemüveg hajléktalanoknak Bécsben

Tavasz óta ingyenes látásvizsgálatot is igénybe vehetnek a bécsi hajléktalanok. A felírt szemüveget a Bécsi Látszerészakadémia hallgatói készítik el – szintén ingyen.

 Kostenlose Sehtests und Brillen für Obdachlose

A napokban vehették fel először új szemüvegüket azok a bécsi hajléktalanok, akik a JOSI nappali melegedő és a Látszerészek Bécsi Szakosztálya együttműködésének köszönhetően ingyen vehettek részt látásvizsgálaton és juthattak az életminőségüket javító látásjavító eszközhöz. A JOSI célja, hogy látogatói a célzott gondozásnak köszönhetően ismét a lehető legönállóbban élhessenek. Ehhez pedig az éleslátás is hozzátartozik.

A nappali melegedő és a látszerész-szervezet között tavasszal kezdődött az együttműködés, az első körben hét hajléktalan vizsgálatát végezték el. A felírt szemüveget a Bécsi Látszerészakadémia hallgatói készítették el és adták át a JOSI-nak. A következő vizsgálatsorozatra június végén kerül sor.

Bécs Városa évente 60 millió eurót fordít a hajléktalanok ellátására. Ebből 90 intézményben 5.000 lakó- és alvóhelyet valamint nappali melegedőket tartanak fenn, és ebből finanszírozzák az utcai szociális munkásokat és a tanácsadást nyújtó helyeket is.