Indul a Concerto Budapest új évada

Szeptember 30-án indul a Concerto Budapest új, eddigieknél is izgalmasabb évada. A Keller András karmester vezette zenekar idén, közösen ünnepli Gidon Kremer 70. születésnapját, Gennady Rozhdestvensky harmadszor vezényel majd, érkezik a zongorista fenomén Boris Berezovsky, visszatér a Koroljov tanítvány, a brüsszeli Erzsébet királynő verseny győztese, Anna Vinnitskaya is, és másodszor rendezik meg a Hallgatás napját.

concertobudapest_indul-az-evad-2016-2017_k

Az évadnyitó koncerten, szeptember 30-án 19 órától a zenekar Bartók Béla Concerto című darabját és Beethoven Hármasversenyét adja elő, és mellettük három fiatal muzsikus lép fel még a Zeneakadémia színpadára; Devich Gergely, a Junior Prima-díjas csellista, Balogh Ádám zongorista és Pusker Júlia hegedűművész.

Október 1-jén, a Zene Világnapján a Zeneakadémia ad helyet a zenekar koncertéjének, amelyen Liszt Ferenc és Bartók Béla műveket játszanak majd Balázs János, Palojtay János és Berecz Mihály zongoristák közreműködésével.

Október 7-én az 1979 óta megrendezett Anda Géza Zongoraverseny korábbi helyezettjei közül lépnek néhányan a Zeneakadémia színpadára. A fellépők: Pietro De Maria, Ronaldo Rolim, Alexandr Sajkin és Várjon Dénes.

Október 17-én a CAFé Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál szervezésében a lengyel zeneszerző, Penderecki és Beethoven darabokat hallhat a Zeneakadémia közönsége, Krzysztof Penderecki  vezénylésével, és a trombitaművész, Boldoczki Gábor közreműködésével.

Október 22-e a Concerto Budapest számára az egyik legfontosabb időpont, hiszen, ekkor rendezik meg másodszorra az egésznapos Hallgatás Napját a Budapest Music Centerben. Az esemény művészeti vezetői, Keller András és Rácz Zoltán. A különböző időpontokban jelentkező koncerteken Mozart, Schnittke, Messiaen, Gubaidulina, Golijov, Berio műveivel találkozhatnak. De lesznek premierek magyar kortárs alkotóktól is: Csalog Gábor, Jeney Zoltán, Vidovszky Gábor egy-egy új szerzeményét hallhatja a közönség. Három új mű íródik, és hangzik majd el Eszterházy Péter emlékére.

November 1-jén és 2-án a karmester legenda Gennady Rozhdestvensky és Viktoria Postnikova zongoraművész lép színpadra a zenekarral. A zenész házaspár várhatóan nem először kápráztatja majd el a kíváncsi érdeklődőket Budapesten.

November 15-én a Pesti Vigadó ad otthont a Négy elem című koncertnek, a Magyar Kincsek sorozat keretében, amelyen Szőllősy András és Liszt Ferenc művek csendülnek fel, Hamar Zsolt vezénylésével és a Bubnó Tamás karnagy vezényelte Szent Efrém Férfikarral.

November 25-én tánczenei stílusokkal találkozhatnak az érdeklődők, szimfonikus közegben megidézve. Az estén a Rácz Zoltán dirigálta Concerto Budapest, a közkedvelt Ravel és Gershwin darabokat játszik majd, a nemzetközi szinten is elismert Louis Lortie közreműködésével.

Decemberben több koncerten is részt vehetnek a zenerajongók. December 4-én a Várkert Bazár ad otthont a Muzsikás Együttes és a Concerto Budapest közös előadásának. December 10-én a Zeneakadémián Várjon Dénes zenél a zenekarral, majd a koncert után egy új sorozat, a Premier veszi kezdetét, amely egy-egy koncert után 22:00 órai kezdéssel mutat be eddig soha nem hallott kortárs műveket. A kötetlen társasági eseménysorozatban Vidovszky László, Snétberger Ferenc és Dukay Barnabás műveinek ősbemutatói szólalnak meg. Az évet, december 18-án a zenekar, Csajkovszkij-jal, Rachmaninov-val és Brahms-szal zárja a Müpában. Vendégszólistaként Anna Vinnitskaya, a 2007-es brüsszeli Erzsébet Királyné Verseny győztese lép színpadra, aki a harmincas generáció egyik legígéretesebb orosz zongoraművészének számít napjainkban.

A 2017-es év kiemelkedő koncertjei fellépnek:

Perényi Miklós, Arvid Engegard, Boris Berezovsky, Kocsis Zoltán, Alondra de la Parra, Kelemen Barnabás, Tóth Bálint, Ránki Dezső, Balázs János, Gyöngyösi Ivett

Február 18-án és 19-én Boris Berezovsky Rachmanyinov híresen hírhedt III. Zongoraversenyével érkezik a Zeneakadémia nagytermébe.

A tavasz egyik legizgalmasabb koncertje április 9-én lesz a Zeneakadémián. Ezen a koncerten lép közösen színpadra a 70 éves Gidon Kremer, Keller András, Giedre Dirvanauskaite és a Kremerata Baltica.

A Concerto Budapest a 2016/17-es évre különböző és új konstrukcióban hozott létre bérleteket, amelyek minden korosztálynak elérhetőek a fentebb felsorolt előadásokból válogatva.