Imádják a bécsiek a „Magyarország ’56” kiállítást

A nagy érdeklődésre való tekintettel meghosszabbítják Bécsben a Magyarország ’56 – Egy forradalom képei (Ungarn 56 – Bilder einer Revolution) című fotókiállítást. A tárlat így 2017. január 29-ig látogatható.

 

Az osztrák Westlicht fotómúzeum összesen 150 eredeti felvételen mutatja be az 56-os forradalom eseményeit, így tisztelegve a szabadságharc 60. évfordulója előtt. A kiállítás 2016. október 20-án nyílt meg és csak néhány hétig tartott volna, de olyan sokan voltak rá kiváncsiak, hogy a múzeum több mint két hónappal, 2017. január 29-ig meghosszabbította a kiállítást.

A tárlaton olyan nemzetközileg elismert fotósok képeit láthatja a közönség, mint Erich Lessing, aki a párizsi Magnum Agency riportereként készített felvételeket a forradalomról vagy Rolf Gillhausen, a német Stern magazin későbbi főszerkesztő-helyettese, aki ugyancsak személyes látószögén keresztül dokumentálta az eseményeket. A tárlat különös hangsúlyt fektet arra a 180 ezer emberre, akik a forradalom leverése után az osztrák-magyar határon keresztül voltak kénytelenek elhagyni hazájukat. Az elmúlt évben sokszor emlékezett meg az osztrák sajtó ezekről a menekültekről és idézte fel az akkori képsorokat a 2015-ös menekülthullám kapcsán. Ezért a kiállítás egy különleges párhuzamot von azokkal a felvételekkel, amelyeket kortárs fotósok készítettek 2015-ben a Magyarországon keresztül Ausztria felé vonuló menekültekről.