Ilyen volt a SZEM másoidk napja

JENS RASCHKE: DO FISH SLEEP? (r. Szilágyi Bálint)
(Színház- és Filmművészeti Egyetem, Budapest)
Prohászka Fanni, ötödéves színművész hallgató előadásában láthatta a közönség Jens Raschke darabját, amelyben egy kislány, Jette mesél halott kisöccséről, az emlékéhez való viszonyáról és arról, hogy egy család életében milyen hatalmas változást hoz a halál. Az előadás a fiatalabb közönség nyelvén szólt egy nehéz témáról, de izgalmas volt a felnőtt nézőink számára is.
GOG
(Színművészeti Kar, Prágai Előadóművészeti Egyetem – DAMU, Prága)
A prágai fiatalok előadásában a Giovanni Papini olasz író által megírt Gog alakját helyezték a középpontban. Ám nem a Papini által megírt történetet vitték színre, hanem Gogot mint szimbólumot használták fel: ő az, aki kompromisszumokra képtelen, egyedi, és a lehető legjobb akar lenni. Egyfajta ideális „én”. Az előadás intenzív mozgáson, izgalmas videotechnikán és a közönséggel való folyamatos kommunikáción alapult.
PLAY HOUSE
(Nemzeti Iparművészeti Egyetem – ENSAD, Párizs)
A francia alkotók a brit Martin Crimp drámája által ihletett előadásban maguk tervezték a díszletet és a világítást is, sőt maguk játszották a főszerepet. A párkapcsolatról szóló előadásban azzal kísérleteztek, hogy miben is áll egy párkapcsolat egyáltalán – mikor valódi, és mikor elképzelt? A fiatal tervezők színpadi képek sorozataként mutatták meg hőseikhez való viszonyukat, a látvány ezért központi szerephez jutott a miskolci Kamaraszínházban.
SZAKMAI BESZÉLGETÉS JÁSZAY TAMÁS VEZETÉSÉVEL
Este sor került az idei SZEM Fesztivál második szakmai beszélgetésére, amelyet már Jászay Tamás kritikus vezetett. A közönség a két külföldi előadás alkotóival találkozhatott, és ezekről az előadásokról tudhatott meg többet.