Így változott James Bond 50 év alatt

Több mint 50 év, hat színész, és egy halhatatlan szuperkém. James Bond alakja a mai napig töretlenül népszerű, emberek milliói találgatják évről évre, hogy milyen járgánnyal, milyen kütyükkel és milyen bombázókkal az oldalán jelenik meg legközelebb. A 007-es ügynök bőrébe immáron negyedszer bújuk bele Daniel Craig, aki nem csak külsőségekben tér el a karakter korábbi megformálóitól.

 

A 007 Spectre – A Fantom visszatér november 5-én debütál a magyar mozikban, de a Bontonfilm még ezt megelőzően különleges kiadásban hozza el Blu-rayen, DVD-n és a gyűjtőknek díszkiadásban is a korábbi részeket. A fémdobozos kollekcióban is megjelenő, de külön-külön is elérhető James Bond-filmekből kiderül, hogyan lett a sokáig bájos szépfiúként tetszelgő hős újra kegyetlen, gondolkodás nélkül gyilkoló, magányos farkas.

Sean Connery – A nyers

1962 óta hat színész 23 hivatalos Bond-filmben nyűgözte le a közönséget. Sean Connery volt az első, aki eljátszhatta a világ megmentőjét és 1971-ig brillírozott a 007-es szerepében, aki a feladatának teljesítése érdekében akár ölhet is. A skót színész kezdetben még azt a nyers, könyörtelen gyilkost hozta, akit Fleming eredetileg megálmodott, de később karaktere enyhült, és hosszú évekre megállapodott a kifinomult, nőfaló playboy ábrázolásnál.

Roger Moore – A humoros

A kedélyes és könnyed Bondot a felejthető George Lazenby írta be a köztudatba, de 1973-tól már a szellemes Roger Moore-ért epekedhetett a női közönség. Jó megjelenése, megnyerő modora és pontossága miatt 1985-ig hét részben is megmutathatta fanyar humorát, a sikerek ellenére idővel azonban szűknek érezte James Bond remekbe szabott öltönyét.

Pierce Brosnan – Az úriember

1995 és 2002 között az elegancia került főszerepbe Pierce Brosnan-nek köszönhetően, miután két alkalommal is bebizonyosodott, hogy Timothy Daltonra nem túl nagy az igény a mozikban. A negyedik sztori Brosnannal azonban már nem volt túl sikeres, így épp időben érkezett megmenteni a produkciót Daniel Craig.

Daniel Craig – A kegyetlen

Az angol színész igazi vérfrissítést jelentett és száműzte az elegáns szuperkém figurát, 2006 óta veszélyes, csábítóan nyers és realista Bondként üldözi a rosszfiúkat. Hedonista, kegyetlen, profi – akárcsak a ’62-es Dr. No-ban megismert figura.

A 007 Spectre – A Fantom visszatér című legújabb Bond-történet csak novemberben kerül a mozikba, a sorozat szerelmesi azonban máris készülhetnek a legújabb őrületre. Mostantól akár színész-gyűjteményben is megvásárolhatók a legemlékezetesebb Bond-filmek, a legnagyobb rajongók pedig Blu-rayen és DVD-n is hozzájuthatnak a teljes kollekcióhoz.