Így ünneplik a szilvesztert Bécsben

Neujahrsmarkt Schloss Schönbrunn FOTO GERHARD FALLYAz osztrák főváros lakóinak 85 százaléka ünnepli meg az új év kezdetét – túlnyomórészt családi körben, pezsgővel. 2015-re elsősorban jó egészséget kívánnak maguknak és új bútorokat.

 

A Bécsi Gazdasági Kamara (Wirtschaftskammer Wien) megbízásából készített felmérés szerint az osztrák főváros lakói összesen 63 millió eurót költenek szilveszter alkalmából, csak étteremre és belépőjegyekre hétmillió eurót adnak ki. Ez azt jelenti, hogy a bécsiek fejenként átlagosan 47 eurót fordítanak szilveszteri beszerzésekre illetve programokra.

A legtöbben ugyan családi körben (46%) vagy barátokkal (33%) ünnepelnek, de tízből heten mindenképpen pezsgővel koccintanak az új évre és a bécsiek fele szerencsehozó apróságokkal – négylevelű lóherével, patkóval, kéményseprő- vagy katicabogár alakú pralinéval, csokimalaccal – is megajándékozza szeretteit, ismerőseit. Ez a szokás egyébként főleg a nőkre és az idősebb emberekre jellemző.

Kedvelt szilveszteri szokás még, hogy éjfélkor keringőt táncolnak (35%) vagy ólmot öntenek (26%), hogy megtudják, vajon milyen év vár rájuk. Szilveszteri rendezvényeken – mint például a város által 25. alkalommal megrendezett Szilveszteri Ösvény – a bécsiek 17 százaléka tölti az év utolsó napját. Rakétázni viszont tízből csupán ketten terveznek.

A felmérésből az is kiderült, hogy az osztrák főváros lakóinak egyharmada elég határozott elképzelésekkel rendelkezik 2015-re és tervez 1.000 euró feletti beszerzéseket. A legtöbben (21%) új bútort és egyéb berendezési tárgyat vásárolnak jövőre, de előkelő helyen szerepel az új autó (19%), a luxusutazás (18%), a lakásfelújítás (17%) és a lakásvásárlás (15%) is.

Ettől függetlenül a bécsiek elsősorban jó egészséget (63%), több pénzt és szerencsét kívánnak maguknak a szerelemben 2015-re.

Szilveszter_oriaskerek_Foto_WienTourismus_Karl Thomas