Így teremts harmóniát a munkád és az életed közt!

Sokszor úgy érezhetjük, lehetetlen megtalálni az egyensúlyt a munka és a magánélet között. Hogyan lehet helytállni a munkahelyünkön, és közben elég időt fordítani a barátokra, a családra és a kikapcsolódásra? Dr. Ivan Misner, a Business Network International (BNI) alapítója és számos bestseller szerzője 5 praktikus tanácsot ad, hogyan találhatjuk meg a harmóniát az életünkben!

A CNN által a „modern networking atyjának” nevezett üzletember, Dr. Ivan Misner 30 évvel ezelőtt hozta létre a BNI-t, a világ legnagyobb, tudatos üzleti kapcsolatépítéssel foglalkozó szervezetét. Életének jelentős idejét veszi igénybe az üzleti közösség irányítása, miközben háromgyermekes apa, amatőr bűvész és feketeöves karatés is egyben. Hogyan valósítja meg az egyensúlyt az életében? Szerinte el kell érni a harmóniát. Ehhez próbáld megfogadni ezeket az egyszerű tanácsokat!

 • Bárhol vagy – legyél ott!
 • Itt van három egyszerű szó, ami segítségedre lehet a harmónia kialakításánál: „legyél itt most”. Ha munkában vagy, ne gondolj arra az időre, amit nem töltöttél előző este a családoddal vagy a pároddal. Ha pedig otthon vagy, ne töprengj a munkán, ami másnap vár rád az irodában.

 • Gazdálkodj kreatívan az időddel!
 • Ha van egy határidős munkád, de te mégis szeretnél egy estét a családoddal tölteni – legyél kreatív! Misner első könyvét akkor írta, amikor esténként a családja már nyugovóra tért, ő pedig ezután látott munkához. Legyél te is leleményes: találj olyan módot, amivel megoldható, hogy elérd a kitűzött célt, miközben képes vagy időt szánni olyan dolgokra, amelyek harmóniát hoznak számodra.

 • Engedd el és tarts ki! 

  • Az élet döntések meghozatalából áll. Gyakorold, hogyan kell nemet mondani és elengedni! Eközben gondolj azokra a dolgokra, amelyek tényleg fontosak az életedben, és tarts ki azok mellett minden erőddel.
 • Válogasd meg, hogy kit engedsz be az életedbe! 

  • Képzeld el, hogy az egész életedet egy szobában éled, és hogy ennek csak egy ajtaja van, melyen a „Csak bejárat” felirat szerepel. Aki bemegy, az örökre ott marad. Bár ez csak egy metafora, de amikor tényleg beengedünk olyan embereket az életünkbe, akik problémásak, akkor elég nehéz megszabadulni tőlük. Ha harmóniát szeretnél az életedben, válogasd meg jobban, kit engedsz be!
 • Integrálj!

 • Amikor lehetséges, integráld az életed bizonyos tényezőit! Misner sok éven keresztül néhány hetet mindig a világtól elzártan, egy kis tóparti házban töltött egyedül. Később már magával vitte a menedzsmentcsapatát, hogy ott némi kikapcsolódással kössék egybe a munkát. Így lehet remekül kombinálni a munkahelyi és a szabadidős környezetet, és ezáltal is egyfajta harmóniát létrehozni.

„Nem kell munkamániásnak lenned ahhoz, hogy sikeres lehess. Légy kreatív, és koncentrálj arra, hogy harmónia legyen az életedben!”

(Dr. Ivan Misner)

A BNI Successnet elnevezésű, angol nyelvű felületén számos hasznos, tanulságos írást olvashatunk Dr. Ivan Misnertől és más BNI-tagoktól is, akik tapasztalataik mellett üzleti és a való életbeli sikersztorijaikat is megosztják. A nemcsak az üzletben, hanem egyéb területeken is hasznosítható gondolatok pedig könyv formájában már hazánkban is elérhetőek. Értékes tippekhez juthatunk a „29% A megoldás” című kötetből, amely 52 heti stratégiát kínál a sikeres üzleti kapcsolatépítéshez. A 2014 végén megjelent „Jutalék nélkül gazdagon” pedig az „Aki ad az nyer!® filozófia mentén kipróbált és sikeres magyarországi példákat tartalmazza. A jutalékmentes üzleti modell mentén működő BNI tagjainak személyes történetei receptet kínálnak arra, hogy miképp lehet felépíteni egy sikeres vállalkozást.