Így született meg a Magyar népmesék legendás főcímdala

A Gryllus testvérek a Család-barát vendégeiként a magyar népmese napján idézték fel, hogyan szerezték az ikonikus mesesorozat főcímdalát.

 

A világhírű rajzfilmrendező, Jankovics Marcell felkérésére készítették el a Gryllus testvérek a Magyar népmesék sorozat főcímdalát a 70-es években. A Szabó Gyula hangján életre keltett történeteken több nemzedék cseperedett fel, a gitár és furulya hangja valamennyi felnőtt és gyerek fülében egyformán ismerősen cseng. Gryllus Vilmos a Család-barát műsorvezetőjének kérdésére elárulta, annak idején az ő fejéből pattant ki a fülbemászó dallam.

„Ennek hosszú története van. Valamikor, még a felkérés előtt találtam ki ezt a dallamot. Több szignál tervvel érkeztünk meg Kecskemétre, hogy tudjanak miből válogatni. Elsőként ezt játszottam le, másodikat már nem is kellett, mert rögtön rávágták, hogy ez lesz az” – emlékezett vissza a Duna műsorában a kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, majd testvérével, Gryllus Dániellel közösen Kányádi Sándor: A krumplis király című zenés meséjével is megörvendeztették a nézőket. A magyar népmese napja azonban ezzel még nem ért véget: 20:10-től a Kossuth Rádió közönségkedvenc meséjével, A csillagszemű juhásszal folytatódik.

Az idézett adás újranézhető a Család-barát Médiaklikk-oldalán, ahol 60 napig elérhetők a korábbi adások is.

Család-barát – hétköznap 8:35-től, 9:25-től és 10:55-től élőben a Dunán!