Így készül a South Park- Bepillantottunk az új részek szinkronizálásának titkaiba

A Comedy Centrálra – stílusosan – szenteste érkezik meg a szókimondó animációs kultsorozat, a South Park 17. évada. Bepillantást nyertünk a színfalak mögé, a szinkronstúdióba: Bozsó Péter (Stan), Csőre Gábor (Cartman) és Dolmány Attila (Kyle) már javában gyúrják a szereplők hangját. A sietség érthető, az új szezon egészen friss: Amerikában is ez az évad fut még!

A szinkronizálás a magyar szöveg megírásával kezdődik, ami a 13. évadtól Vito feladata. Ő figyelmezteti a szinkronstúdiót, ha a ritkán felbukkanó, de jellegzetes szereplők (Jimbo, Sátán, Timmy.) megint megszólalnak. Fontos, hogy ugyanazt a magyar hangot kapják, mint korábban – erre kimondottan érzékenyek a magyar rajongók. Vagyis ha feltűnik Jimbo, akkor Kerekes Józsefet, ha Timmy-nek van megszólalása, akkor Hujber Ferencet kell hívni.

 

„Nem hittem el, de felnőtt emberek jöttek oda hozzám gratulálni, amikor rájöttek, hogy én vagyok Timmy magyar hangja. És komolyan is gondolták” – mondta Hujber Ferenc, maga is hitetlenkedve.

A szöveg kész, már csak össze kell egyeztetni az időpontokat, ami nem kis feladat. Általában egyszerre csak egy színész szinkronizál, a dialógusokat külön veszik fel. „Picit pipa voltam, hogy nem Cartmant kaptam. Ő sokkal érdekesebb egyéniség, Stan meg egy jó lelkű kissrác, aki a végén summázva elmondja a közhelyes nagy igazságokat” – mondta Bozsó Péter, aki azért megbékült a karakterével.

Cartman és Csőre Gábor is teljesen összefonódtak az évek során. „Ez a kis genya, gonosz, szurka-piszka, szerencsétlen kövér hülyegyerek mindenkiben benne van. Valakinek többet csepegtettek ezekből a jellemzőkből, valakinek kevesebbet. Azt hiszem azonnal ráéreztem erre a karakterre. Mondjuk nem volt nehéz” – mondta nevetve Csőre Gábor.

Dolmány Attila már álmából felrázva is betéve tudja Kyle kedvenc szavait és azt, hogy miként kell képeznie a hangját, hogy olyan legyen, mint ahogy azt a South Parkban is hallhatjuk. „Szerintem az angol szöveg magyarosítása azért is lehet iszonyatosan nehéz feladat, mivel mindenki tudja, hogy rengeteg a káromkodás benne. Na, most az angol nyelvhez képest a magyarban százszor annyi ízes káromkodás van. Ezeket kellett nagyon szépen összeszedni, hogy ne unalmas és szimplán vulgáris, hanem szórakoztató legyen” – ragadta meg a szinkron lényegét Dolmány Attila.

A szinkronmunkáért felelős Balog Mix Stúdió munkatársaitól megtudtuk, hogy négy South Park epizód nagyjából két hét alatt készül el. Ebben benne van a szövegkönyv megírása, a szinkronizálás, majd az azt követő epizódonkénti 2,5 óra szájra illesztés és még ugyanennyi időt igénylő masterelés is.

A végeredményt a Comedy Central műsorán, szenteste 22:00-kor láthatják. A South Park 17. évadának új részei minden kedden este 22:00-kor, ismétlés csütörtök este 22:00-kor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*