Így húzhatja ki a csőd széléről a cégét

2017-ben 6500 felszámolási eljárás és 39 csődeljárás indult magyar vállalatokkal szemben. A probléma ott szokott lenni, hogy a cégtulajdonos azt hiszi, mindent meg tud külső segítség nélkül oldani, hiszen idáig is egyedül vitte az üzletet. Pedig szorított helyzetben nagyon megéri cégfejlesztőhöz fordulni.

Egy cég akkor kerülhet a csőd szélére, ha jogilag a csődeljárásban még menthető, de a felszámolást egy olyan partner kezdeményezi, ahol tartozás halmozódott fel, amit a vállalat nem akar, vagy nem tud kifizetni.

László Gábor, a Netlinx cégfejlesztő ügyvezetője szerint a legfontosabb ilyenkor a negatív tendenciák felismerése.

„Meg kell próbálni felismerni, mi okozza az elégtelen működést és tenni kell ellene, eközben folyamatosan figyelve, hogy történik-e bármilyen javulás. Amennyiben nyilvánvaló, hogy nem lehet megoldani a problémát saját erőből, specialistát kell megbízni a feladattal és követni az ő utasításait” – nyilatkozott a szakember.

Elmondta, a probléma azzal szokott kezdődni, hogy a cégtulajdonos abban a hitben él, hogy mindent meg tud oldani önmaga, hiszen idáig is elvitte egyedül a céget. Szintén gond, hogy úgy gondolják, ők értenek a legjobban a céghez, és ha nekik nem sikerül dűlőre jutni, másnak sem fog.

Egy szakértő viszont ilyenkor aranyat érhet. László Gábor nem csak egy szakterülethez ért a cég működésén belül, hanem egyenként fel tudja mérni az alapvető működési területek hatékonyságát. Éppen ezért meg tudja állapítani, hogy a cég mely területeivel kell foglalkozni, hogy a leggyorsabban és a leghatékonyabban fejlődésnek induljon. Ráadásul ezt a fejlesztési projekt irányítójaként meg is tudja valósítani.

A számok a Netlinxet és László Gábort igazolják. Budapest egyik legnagyobb kórházának eredményét mínusz 800 millió forintról plusz 1 milliárd forintra fejlesztette, egy autóipari beszállítónál pedig négy hónap alatt 140 millió forint eredménytöbbletet ért el.

„Eddig száz százalékos a sikerem az elvállalt cégeknél” – tette hozzá a specialista.