Így harcolták végig a Tini Nindzsa Teknőcök az elmúlt 30 évet

tininindzsateknocok_30ev_infographicEgy lepukkant stúdióban született meg a Tini Nindzsa Teknőcök ötlete, de azóta is rajongók milliói emlegetik áhítattal 1984-et, amikor Donatellóék először kimásztak a szennyvízcsatornából. Már 30 évesek, de a teknőcök mindig tinédzserek maradnak, akik sikeresebbek, mint valaha. A mozikban Megan Fox és Will Arnett főszereplésével csapnak össze a hősök Zúzóval, a Nickelodeon pedig bemutatta az új animációs sorozat 2. évadát.

A nindzsák már 1983-ban nagy népszerűségnek örvendtek, részben Frank Miller képregényeinek köszönhetően.Kevin Eastman erre reagálva készített pár szkeccset, amelyeknek főszereplői teknőcök voltak, és világ jobbá tételéért harcoltak. Egy évvel később, az X-Mennek köszönhetően Kevin és szerzőtársa, Peter Laird Tini Nindzsa Teknőcöknek nevezték művüket, és különféle fegyvereket adtak főszereplőik kezébe, hogy az olvasók könnyebben megkülönböztessék őket: megszületett Donatello, Raffaello, Leonardo és Michelangelo.

1986-ban már színes verzióban jelentek meg a Tini Nindzsa Teknőcökről szóló képregények, azonban ekkor még ugyanolyan színű szemfedőt viseltek Leonardóék.1987-ben, az első animációs sorozat során már különféle személyiségeket kaptak a teknőcök, hogy a nézők meg tudják őket különböztetni és ekkor szoktak rá pizzára is.1990-ben a mozivásznakra már milliók kedvenceiként törtek be a szerethető hősök, sőt ugyanebben az évben egy musical főszereplőivé is váltak, ahol rocksztárokat alakítottak.

1997-ben bemutatkozott egy olyan animációs sorozat, amelyben egy ötödik teknőc is szerepet kapott, ez azonban nem bizonyult sikeresnek. A 2003-ban készült széria kiköszörülte a csorbát, ugyanebben az évben ráadásul egy újabb filmet is készítettek Donatellóék kalandjairól. Ezt 2007-ben egy újabb film követett, 2012-ben pedig a Nickelodeon mutatott be egy formabontó, új animációs technológiával készített szériát. Ennek új epizódjaiérkeznek minden vasárnap a magyar gyerekcsatornára, még több Zúzóval és még több ellenséggel. A kalandokban és akciókban bővelkedő új sorozat nem véletlenül ennyire népszerű világszerte, hiszen amellett, hogy az eredeti széria sajátos univerzumát tiszteletben tartja, kellően friss és főleg vicces ahhoz, hogy 2014-ben is működjön.

2014-ben a robbantásairól híres Michael Bay is megfilmesítette a Tini Nindzsa Teknőcök kalandjait, a film jelenleg is fut a mozikban, óriási sikerrel. A gyártó Paramount már bejelentette, 2016-ban jön a második felvonás. A főhősök mókásak, könnyű velük azonosulni, és csodás kalandok főszereplői. Emiatt és egyedisége miatt lett igen népszerű a Nickelodeon sorozata, ez a titka annak, hogy a teknőcök már 30 éve a modern kultúra részesei, és köszönik szépen, igencsak jól vannak.