Igaz sportemberek megpróbáltatásai és örömei

A kétnapos, 200 kilométeres Alföld Bike teljesítmény túra Szarvasról indult. Gyomaendrődön, majd Körösladányon át először Szeghalomra érkezett a 120 fős mezőny. Az ország legkülönbözőbb pontjairól érkeztek bringások, Budapestről, Gyöngyösről, Szolnokról, Ceglédről, Veszprémből, Szegedről, Kecskemétről, Dunakesziről és még Németországból is, egy Gyenis Miklós nevű tűzoltó, aki stílszerűen a 105-ös rajtszámot kapta. A szeghalmi pihenő során, a 13 fokos hidegben itt ott egy-egy korty tüzes víz is előkerült a hátizsákokból, hogy legyen mi fűtse a lankadókat.  Lassan megérkeztek a túra ismert arcai is.
C_6592‘Mosolygós vagy!’ -üdvözölték Pulai Imrét a két órás pihenőjüket már megkezdett kerekesek. ‘A lábam nem az’ -riposztozott a kenus olimpiai bajnok. ‘Egész biztos, hogy vagy 10 cm-t nőttem ebben az esőben. Jövőre talán fedett pályán kellene rendezni a versenyt – nevettette meg a hallgatóit. A táj a Körösök  környékén nagyon tetszett, érdemes lenne ide visszatérni. Az viszont nem nagyon esett jól a lelkemnek, amikor fiatal lányok játszva húztak el mellettem. Igaz a biciklim nagyon kicsi volt, nem tudtam kinyújtani a lábam, combból hajtottam, be is durrant, mire ideértem. Ez a méretű bringa talán az olimpiai bajnok társamnak, Novák Ferinek felelt volna meg, de nekem nem’.
A tavalyi londoni olimpián is indult gátfutó, a Békéscsabai AC atlétája Baji Balázs is megszenvedett az úton. ‘Egészen más izmokat mozgat meg ez a sport, mint az enyém. Arról nem is beszélve, hogy már több éve nem ültem kerékpáron. Budapesten, ahol élek, nem merek kerekezni abban a forgalomban. Sajnos csak pár perccel a rajt előtt estem be a rajthoz, de a pályán szerencsére belekerültem egy erős bolyba, amely Körösladányig jó tempót ment, de utána felbomlottunk. Magamra maradtam, s már nagyon vártam a várost, mert már nagyon ki voltam éhezve egy kis szélcsendre. Nagyon jó hangulatú rendezvény az Alföld Bike, ahol új oldalamról ismerkedhettem magammal is. A 110 méteres gátfutásban nincsenek holtpontok, itt viszont nem is eggyel kellett szembe néznem. Érdekes tapasztalás volt, miként az is, hogyan kerekedtem felül.’
Szeghalomra a körösladányi polgármester Kardos Károly hozta biciklijén a túra szimbólumát, a viharlámpát és adta át  Mocsári József kollegájának. A sportos Kardos Károly aztán ahogy jött, úgy ment is, vette a viharkabátját is vissza is biciklivel indult a maga újabb 13 km-nek.
Vésztőn, majd Dobozon át érték el a gyulai vár előtt felállított első napi célt az elgyötört arcú, nagyon fáradt versenyzők. A legelsők között intették le a 33 éves Priskin Tamás agrármérnököt, a Körös Bike Egyesület tagját. ‘Jó kis csapattal tekerhettem együtt az élen, egy 50 év körüli úr és egy mountain bike-os alkotta a bolyunkat. Utóbbi előtt külön is megemelem a kalapon, hisz a nem országúti géppel is állta a sarat. A sár tényleg megtréfált többször is, megdobálta a gépemet. – mondta. A teljesítmény túra legfiatalabb részt vevője a 9 éves Belicza Áron, aki Békéscsabán focizik és polózik.
‘Mindkétszer indultam a pósteleki FightersRun-on. A szervezőktől e-mailt kaptam a meghívással az Alföld Bike-ra. Apuval megbeszéltem és most mindketten itt tekerünk’ – mondta a kisfiú, akit ugyancsak megviselt a barátságtalan eső. A legidősebb résztvevő a 71 éves Kálmán Gábor és Harkai György. A hölgyek közt a 61 esztendős Krajcsóné Krszkó Ilona számlálja a legtöbb évet.
A második napon a gyulai polgármester dr. Görgényi Ernő kerékpárjára került a viharlámpa és a felfrissült mezőnyt megindult a második 100 km-re egy másik útvonalon át vissza Szarvasra. Csatlakozott a mezőnyhöz Nyeste Adrienn is, aki két olimpián is képviselte Békés megyét – tornában. Vele jött a napsütés is, mert az időjárás felelős végre eldöntötte, hogy az esővel, a széllel már eleget gyötörte a sportembereket az első nap, s kárpótlásul napsugarakba öltözteti az előző este a gyulai Várfürdőben felfrissült mezőnyt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*