Ifjabb Tóth: Letisztultabban, nyugodtabban

Teszt után, verseny előtt. Az ifjabb Tóth János, Szőke Tamás kettős (Peugeot 208 T16 R5) készen áll a kihívásokkal teli, izgalmas szezonra, amely során – s ezzel a hétszeres abszolút bajnok pilóta is tökéletesen tisztában van – nagyon nehéz dolga lesz annak, aki nyerni akar.

Nyilván számít majd a felkészülés, de a szerencse is. Ez azonban jót tesz a sportnak. Ifjabb Tóth vallja, akkor van értéke, értelme a versenyzésnek és a győzelemnek, ha az embernek van kivel versenyezni. Márpedig az idén lesz kivel. A hétvégén esedékes idénynyitó Eger-rali nevezési listáján 18 darab R5-ös autó található, ami már alapvetően meghatározza a sorozat komolyságát, erejét.
PTHRT_01

A Peugeot Total Hungária Rallye Team párosa ennek megfelelően teszttel hangolódott a hétvégére, egy rendhagyó teszttel, amelyen a kilencszeres olasz bajnok Paolo Andreucci volt ifjabb Tóth segítségére abban, hogy a lehető legprecízebben beállítsák a Peugeot 208-ast az egri pályákra.

„Finomhangolás zajlott a teszten, Paolo segített a beállításokban és vitt is, meg is mutatta, miként kell az autót még hatékonyabban kezelni. Nem először utazott hazánkba, tavaly a Mecsek-rali előtt is autóztunk már egyet, ami akkor is rengeteget segített, sokkal közelebb kerültem általa a Peugeot-hoz. Most is ugyanez történt” – mondta elégedetten ifjabb Tóth, majd még hozzátette, bízik benne, hogy ki is tudja majd használni a módosítások nyújtotta javulást.

„Nem mondom, hogy ettől a teszttől most meg kell nyugodnunk, de ahogy mondani szokták: látjuk az alagút végét. Sokkal letisztultabban, sokkal nyugodtabban vezetem az autót, mint eddig, és az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy javult is tavalyhoz képest: a futómű, a kanyarsebesség, az úttartás tekintetében is. Ami azt jelenti, hogy gyorsabb is lesz” – mosolygott a hétszeres bajnok, aki szeretne a fokozatosság elvét követve folyamatosan gyorsulni.
PTHRT_04

Ami az egri pályákat illeti: a tavalyihoz hasonlóak lesznek, de a minőségükről nem tudott többet mondani, mivel a pályabejárás csak csütörtökön kezdődik. Az viszont már az időtervből látszik (szombaton tíz, vasárnap hat gyorsasági szakasz vár a mezőnyre), hogy nehéz versenyre kell számítani, mert sok és sokféle pálya lesz, úgyhogy fontos lesz az autó beállítása és a gumiválasztás.

„Nagyon erős a mezőny, ez már a nevezési listából is látszik. A miénk ráadásul kiegyensúlyozott csoport: közel egyforma teljesítményű autók versenyeznek benne, ettől az évtől kezdve pedig a gumik is szűk skálán mozognak, hiszen mindössze két márkát lehet használni, úgyhogy még ezen a téren is kiegyenlítődnek az erőviszonyok. Vagyis… Vagyis nagyon nehéz dolga lesz annak, aki nyerni akar” – árulta el ifjabb Tóth.

S hogy ezek után mit tervez a hétvégére? Szőke Tamással szeretnének felállni a dobogóra a magyar értékelésben.

„Talán sohasem kellett ilyen népes mezőnyben megméretnünk magunkat, vagy ha igen, akkor nagyon régen, talán a WRC-s korszakban – tette hozzá Szőke Tamás. – Hosszú volt a téli szünet, mindketten nagyon szeretnénk már látni, hol tartunk az ellenfelekhez képest. Persze, változatlanul gyűjtjük a kilométereket, a tapasztalatokat. Hosszú lesz a szezon, nyolc versenyből hatot értékelnek, ez azonban nem jelenti azt, hogy lehet hibázni, sőt, folyamatosan koncentrálni kell, és a lehető legjobb teljesítményt nyújtani. Maga az egri futam izgalmasnak ígérkezik, navigátor szempontból azonban ugyanaz a titka, mint az összes többi versenynek: oda kell figyelni.”

Az Eger-rali pénteken 18.30 órakor az ünnepélyes rajtceremóniával kezdődik a Dobó téren, szombaton 10, vasárnap pedig 6 gyorsasági szakasz vár a mezőnyre.