Ifjabb Tóth Imre: „Megint jöhet az éjszakai műszak!”

Sebestyén Péter a vasárnapi warm up alatt teljesítheti a limitidőt a futamokon való rajthoz álláshoz a Donington Parkban a hétvégén a Superbike-vb csúcskategóriájában
Ifjabb Tóth Imre: „Megint jöhet az éjszakai műszak!”

Továbbra sincs szerencséje a BMW Racing Team Toth-nak a Superbike világbajnokság ötödik versenyhétvégéjén. A csúcskategóriában induló újonc magyar csapat a negyedik szabadedzésen mindkét pilótája – ifjabb Tóth Imre és Sebestyén Péter – kevés kört tudott megtenni, ugyanis a szeszélyes időjárás miatt megállás nélkül változtatni kellett a beállításokon. Imi ráadásul ismét váltógondokkal küzd – önmagától visszavált a motor –, míg Peti gumiproblémákkal küzdött. Utóbbi még nem kapta meg az indulási jogot a vasárnapi futamokra, ám ha a reggeli warm up alatt a limitidőn belül teljesít egy kört, akkor ott lehet a rajtrácson.
Immár ötödik futamán vesz részt a BMW Racing Team Toth két magyar versenyzője a Superbike-világbajnokság csúcskategóriájában. Noha mind ifjabb Tóth Imre, mind pedig Sebestyén Péter szeret vizes pályán motorozni, azért most nem bánták volna, ha a szombat délelőtti negyedik szabadedzést száraz körülmények között rendezik meg. Ám a se vizes, se száraz pálya komoly gondokat okozott a mezőny nagy részének, így a magyaroknak is, és szinte értékelhetetlennek bizonyult az a pár kör, amit az aszfalton töltöttek.

Az eddig nagyon kevés ezres tapasztalattal rendelkező Sebestyén Péter számára szinte végzetes volt a változékony időjárás, hiszen egyrészt még mindig nem biztosította a helyét a vasárnapi két futamon, másrészt abban a kevés körben, amit a pályán töltött, gumiproblémákkal szenvedte végig.

„Sajnos, nem sok esélyem volt így megfutni a limitidőt, de erre esélyt kaptam a vasárnapi warm up alatt. Bízom benne, hogy legalább ekkor technikai gondoktól mentesen körözhetek a száraz pályán. Mindenesetre a negyedik szabadedzésnek csak a felét tudtam végigmotorozni, hiszen a beállításokat át kellett állítani vizes körülményekre. Amikor végre kimentem, akkor sem tudtam sok kört megtenni, ugyanis szinte szétszakadt a hátsó gumim, és mire beértem, hogy kicseréljék, leintették az edzést. Holnap mindent megteszek annak érdekében, hogy a csapat ismét két versenyzővel állhasson fel a rajtrácsra” – árulta el az edzést 21. helyen záró Sebestyén Péter.
Ifjabb Tóth Imre sem volt sokkal szerencsésebb csapattársánál, igaz, ő legalább az edzés nagy részét a pályán tölthette. Ám amíg neki a motor beállításaival, a gumikkal nem akadt baja, a váltója viszont ismét megmakacsolta magát.
„Túl sok mindenre nem volt jó ez az edzés, ugyanis se száraz, se vizes beállításokat nem tudtuk igazán kipróbálni. A motor egyébként nem ment rosszul, sőt, a vizes beállításaink nem is tűnnek rossznak, ám a váltógondjaim az egész hétvégémet tönkretehetik. Egyszerűen nem találjuk a megoldást, most éppen önmagától visszaváltott bizonyos esetekben. Megint jöhet az éjszakai műszak, és keményen dolgozunk azon, hogy legalább a futamokra megoldjuk a problémát” – jelentette ki Imi, aki szombat délelőtt a 18. helyen zárta a szabadedzést.

A hétvége menetrendje
Vasárnap (május 25.)
10.00 – 10.15  Superbike warm up
13.00 – Superbike első futam
16.00 – Superbike második futam