Identitások: gyengéd férfiak és csókolózó nők a bécsi mozikban

Számos ausztriai premierrel és nemzetközi vendégekkel várja az érdeklődőket június első felében az Identities filmfesztivál, amelyet 20. alkalommal rendeznek meg az osztrák fővárosban. Kilencven film a másság jegyében.

identities_2103_plakatNagy klasszikusokat és a legfrissebb termést egyaránt felvonultatja az Identities queer filmfesztivál Bécsben, amely fennállásának 20 éve alatt Ausztria második legnagyobb nemzetközi filmfesztiváljává nőtte ki magát. reality

A Gartenbau, a Filmcasino és a Top Kino mozikban 2013. június 6. és 16. között bemutatott alkotások nemcsak a melegek és leszbikusok életének mindennapos és identitásbeli problémáit boncolgatják, hanem minden olyan területet érintenek, amelyek a társadalmat ma foglalkoztatják. Így szóba kerül többek között politika és gazdaság, család és együttélés, vallás és öregedés. Az Aynehaye Rooberoo című iráni film például egy barátság történetén keresztül mutatja be a modern, nem vallásos, iráni nő képét. A palesztin-izraeli konfliktus tükrében bontakozik ki egy palesztin diák és egy izraeli ügyvéd szenvedélyes kapcsolata az Alata című izraeli produkcióban.

A 19. századi Dublinba kalauzol a nyitófilm, az Albert Nobbs, amely Glenn Close-zal a főszerepben egy identitáscsere történetét meséli el. Albert Nobbs lakály az ír főváros egyik előkelő szállodájában, készséges és visszafogott stílusát busásan honorálják a vendégek. Senki sem gyanítja ugyanakkor, hogy az uniformis alatt egy asszony rejtőzik, akit egyedülálló nőként akkoriban semmire sem tartott volna a társadalom. A problémák akkor kezdődnek, amikor Albert mellé bekvártélyoznak egy festőt, akinek a szálloda kicsinosítása a dolga. De neki is vannak titkai…

A fiatalok problémáival és boldog pillanataival foglalkozik a La Mission, Leave It on the Floor és a Pariah című egészestés film valamint a 13, az Allez és a Blokes című rövidfilm. A fesztivál három művel is adózik Meryl Streepnek, aki mindig gondolkodás nélkül vállalt el queer szerepeket. Neki szól a Silkwood, a Doubt című színdarab filmverziója és a The Hours című Pulitzer-díjas regény filmváltozata.

A tíz nap alatt 90 alkotást felvonultató fesztivál „egy világutazás a mozivásznon” – vélekedik Barbara Reumüller fesztiváligazgató.

Részletes program: www.identities.at

 1053 Budapest, Szép u. 3.

Tel.: 266-4051 v. 266-4053

E-mail: krisztina.bauer@compresspr.hu

Kövessen bennünket Facebookon is: https://www.facebook.com/CompressBudapest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*