Idén lesz ZsidóFeszt!

Jó hír: bár tavaly a covid miatt elmaradt, idén újra lesz Zsidó Kulturális Fesztivál, immár a 23. a sorban, 2021. augusztus 22. és 30. között.

A Dohány utcai zsinagógában augusztus 22-én az odesszai és a budapesti klezmer találkozik, ahol egy igazi örömzenélésnek lehetünk tanúi: az Ukrajnából érkező Kommuna Lux klezmer együttes erre az estére a Budapest Klezmer Banddel egészül ki. Másnap a szerb Boban Marković Orkestar és Palya Bea vérbeli balkán temperamentummal telíti meg a teret, a világhírű trombitás játékával megbabonázza a magyar közönséget is. Augusztus 24-én a „Somewhere Over The Rainbow” című koncerten Berki Tamás, Falusi Mariann, Illényi Katica, Csonka András és a Don Lázi Swingtet előadásában olyan ismert dalok csendülnek fel, amelyeket zsidó zeneszerzők, dalszövegírók, előadók tettek híressé, az archaikus daloktól, a jazz műfaján keresztül, egészen a tánczenéig terjedő időszakig. Augusztus 25-én Miklósa Erika énekel a Virtuózok kíséretében. Augusztus 30-án Födő Sándor Kaddis című művének ősbemutatójára kerül sor, az est szólistája Bíró Eszter, aki egyben a mű létrehozásának megálmodója is. Kérdésünkre az éppen születésnapját ünneplő énekesnő örömmel számolt be a mű születésének körülményeiről. Födő Sándor egy balettest komponálásába fogott, amikor a covid durván pontot tett a munka végére. A covid meghiúsította azt a tervet is, hogy az Emlékezés Napján részletek hangozzanak el Födő készülő Kaddis című művéből a dunaparti cipőknél. Ami viszont az eltelt hosszú csendes hónapoknak köszönhető, Födő megzenésítette a teljes imát, sőt kiegészítette Szenes Hanna, Szép Ernő és Radnóti Miklós dalokká érlelődött költeményeivel is. Eszter csodának tartja, hogy minden viszontagság ellenére közönség előtt szólalhat meg a mű. Az ősbemutató minden elhunytért szól, beleértve a covid áldozatait is. Ez az egyetlen a fesztivál programjában, amelyen belépőjegy nélkül lehet részt venni.

A Hegedűs Gyula utcai zsinagógában augusztus 22-én Mujahid Zoltán minden idők egyik legsikeresebb magyar énekesének, Szécsi Pálnak az emlékét idézi fel egyedi hangszerelésű koncertprogramjában. A következő napon Klein Judit és a Haverim zenekar szívből jövő örömzenéjének lehetünk tanúi. A népszerű színész, Kamarás Iván augusztus 24-én az Egy pesti fess este című koncertjén a ‘20-’60-as évek lüktető magyar dalait és filmzenéit adja elő, megidézve ezzel a magyar fimgyártás aranykorát. Augusztus 25-én Leonard Cohen ismert és legendás dalai ezúttal magyar szöveggel csendülnek fel, Müller Péter Sziámi és vendégeinek előadásában. A tradícionális zsidó zenét játszó Klezmerész Együttes augusztus 26-án számos új szerzeménnyel lepi meg a közönséget, többek között felcsendülnek az új, Klezmelodies című lemezük dalai is. Nógrádi Gergely főkántor, Kun Ágnes mezzoszoprán énekes és Teszter Nelli zongoraművész magyar zsidó örökzöldekkel szerepelnek augusztus 29-én.

A fesztivál új helyszíne a csodálatosan felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga. Malek Andi és Jáger Bandi a Yentl című film leghíresebb slágereiből válogat augusztus 22-i koncertjén. Kányádi Sándor „Erdélyi jiddis népdalok” című műfordításkötetének darabjai Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos és Szalóki Ági előadásban szólalnak meg augusztus 23-án. Az élet értelme – Egypercesek száz percben, azaz Örkény István novelláiból olvas fel augusztus 24-én Mácsai Pál és Lukács Miklós cimbalmozik. Másnap Korcsolán Orsolya hegedűművész és az Anima Musicae Kamarazenekar a Piazzolla 100 című hangversenyen Tel Aviv és Buenos Aires között húz képzeletbeli egyenest, mely vonal mentén repítik el a közönséget ismert és ismeretlen világokba, vágyódással és örömmel teli pillanatokba. Augusztus 26-án Három zeneszerző-óriás – Bartók-Kodály-Ligeti – műveiből válogat Würtz Klára zongoraművész és Károlyi Katalin énekesnő. Bauer Andrea és barátai Rio de la Plata országainak hangulatát hozza el nekünk augusztus 29-én. A fesztivál zárónapjának különleges eseménye lesz a Sabbathsong Klezmer Band koncertje is.

A Róth Miksa Emlékház és Gyűjtemény kertjében nyáriesti kertmozi, a Bálint Házban könyvbemutatók, beszélgetések várják az érdeklődőket, augusztus 22-én Ráday Mihály és Perczel Anna emléksétákon lehet részt venni.

Részletes program: www.zsidokulturalisfesztival.hu

Jegyek: www.broadway.hu

Horváth Gábor Miklós

Fotó: Kiss Dóra