Idén korábban nyit a Balaton

Június, augusztus, lángos, palacsinta, hekk – nagyjából ez jut honfitársaink eszébe a Balatonról. A Nyitott Balaton akció célja, hogy felhívja a figyelmet arra: a tó és környéke már régóta többet nyújt ennél, s már az első napsütéses napok is kiváló alkalmat jelentenek egy-egy balatoni programhoz. Közel 400 vállalkozás, nonprofit-szervezet fogott össze a Balaton körül a Balatoni Regionális TDM Szövetség és a Magyar Turizmus Zrt. közös programjában. A Nyitott Balaton elnevezésű akció keretében már tavasszal is találkozhatunk olyan programokkal, amelyek miatt érdemes a tóhoz utazni.

Fotó: Dóka Attila

A projektben résztvevő partnerek célja, hogy a Balatonon elindítsanak egy új tavaszi szezont, mely elsősorban az aktív turizmus iránt érdeklődőknek szól a téli hónapok után. Az akció segítségével megmutatják, hogy a Balaton Régió nem csak a nyári, fürdőzésre alkalmas időszakban jelenthet vonzó úti célt a turisták számára, hanem a tavaszi időszakban is képes olyan kínálatot biztosítani, amiért érdemes ide utazni. A részt vevő vendéglők, büfék, strandok, múzeumok, galériák és egyéb szolgáltatók már május 1-jén kinyitnak, bizonyítva, hogy a Balatonra már tavasszal is érdemes ellátogatni.

A „Nyitott Balaton” projekt ideje alatt, azaz május 1. és 11. között 24 különböző helyszínen várják rendezvények a látogatókat. A programelemek között kerékpártúrák, hagyományos és nordic walking túrák, gasztronómiai élmények is szerepelnek, valamint helyet kaptak a kiállítások, koncertek is. A számos program jó része ingyenes, így például Balatonföldváron az az oknyomozós kalandtúra, amelynek keretében megismerkedhetünk a város nevezetességeivel. Vezetett gyalogtúrán ismerhető meg a somogyi Nagyberek csodálatos madár- és növényvilága és a védett Fehérvízi Láp. Tihanyban az akció minden napján ingyenes audiogiude túra indul az Infopont elől, két városnéző és egy természetjáró túra közül választhatnak az érdeklődők. Szeretettel várja minden kedves vendégét a felsőörsi majális is: játékos sportvetélkedővel, kutyabemutatóval, játszóházzal, vidámparkkal, társasjáték-sarokkal, zenés délutánnal, csapolt sörrel és virslivel a ’80-as évek hangulatát idézi meg a településen. Akik viszont fogyókúráznak, azoknak inkább a Szerelmesek kerékpáros túrája ajánlott, amely Siófokról indul. Noha itt már van belépő is, ám aki egy kicsit is érdeklődik a kortárs festészet iránt, annak kihagyhatatlan élményben lehet része a füredi Keserű Ilona kiállításon. Ha valaki a szépirodalom felé kacsintgat, akkor a XXIII. Jókai Napok idején érdemes a városba jönnie. E hagyományos rendezvénysorozattal a magyar irodalom egyik kiemelkedő alakjára, a Füredhez több szállal kötődő Jókai Mórra emlékeznek, aki itteni villájában írta az Aranyember c. regényét. Ezen a napon számos vendéglőben ünnepi ebédként szolgálják majd fel a klasszikus Jókai bablevest. A Nyugta-Balaton térségben a rendezvénysorozat nyitóhétvégéjén, Keszthelyen a környék legnagyobb majálisára, míg Balatongyörökön Palacsinta Fesztiválra várják a kicsiket és nagyokat egyaránt. Keszthelyen, a múzeumok városában a múzeumok és kiállítóhelyek akciós jegyárakkal, szünnap nélkül tartanak nyitva, hasonlóképpen Badacsonyban az Egry József múzeum, illetve a Szegedy Róza Ház. Szigligeten naponta kétszer várjátékot rendeznek, Vonyarcvashegyen kinyitják a Szent Mihály kápolnát, Gyenesdiáson újjáéled a Biopiac, melynek egyik különlegessége a balatoni halak sütödéje.

A Nyugat-Balatonon naponta indul ingyenes vezetett kerékpáros túra, amihez a kerékpárokat fél áron biztosítják a Touriform irodák, de saját kerékpárral is lehet nevezni. Lesz például Kis-Balaton túra és Keszthelyi-öböl körtúra hajózással egybekötve, melyhez a „biciklijegyet” fél áron adja az akció alatt a balatoni hajótársaság. Akik gyalogosan fedeznék fel a Keszthelyi-hegységet, azok a most átadott impozáns kilátókat hódíthatják meg, vezetett gyalogtúrák keretében.

Az is megtalálja a számítását, aki csak gondtalan napfürdőzésre vágyik a Balaton-parton: számos településen biztosítanak ehhez ingyenes nyugágyakat a „nyitott strandok”.

Az akció ideje alatt a szállásadó partnerek számos kedvezményes ajánlattal igyekeznek maradásra bírni a vendégeket.

A fővárosiakat kedvcsináló hétvégével csábítják a Balatonhoz a szervezők: április 26. és 28. között ízelítőt hoznak az Erzsébet téri Akváriumba „kicsiben” mindabból, amit a régió májusban kínál: a Nyitott Balaton Hétvége ideje alatt napágyakban heverészhetnek az arra járók, balatoni hangulatot idéző zenéket hallgathatnak, és Balaton menüvel csillapíthatják éhségüket. A szervezők készséggel tájékoztatják a helyszínen az érdeklődőket a programkínálatról, akár konkrét útvonaltervet is segítenek összeállítani. Akinek nincs ideje ellátogatni a húsvét utáni hétvégén az Erzsébet térre, a www.nyitottbalaton.hu oldalon könnyen tájékozódhat a Nyitott Balaton programsorozat eseményeiről, akciós szálláslehetőségeiről, garantált és egyedi programjairól. A portál alapján összeállítható terv segítségével két fő már 20.000 Ft-ból is megszervezheti három éjszakás programját. Érdemes lesz figyelemmel kísérni a programsorozat felhívásait és célba venni május 1-11. között a Balaton Régiót, hogy felejthetetlen élményekkel töltsék az aktív kikapcsolódásra vágyók az első meleg napokat a vízparton.

– Régi dilemma: azért nem jönnek tavasszal a Balatonhoz, mert nincsenek nyitva a szolgáltatók, vagy fordítva, alig van kereslet ilyenkor a tó iránt, ezért nem éri meg a szolgáltatóknak a nyitva tartás. Úgy gondoltuk, egyszer próbáljuk ki, mi lenne, ha a Balaton-parti infrastruktúra teljes erejével működne már májusban is. Ezért a szövetséghez tartozó 17 balatoni település helyi turisztikai egyesületeit arra kértük, szervezzék meg, hogy a szolgáltatók nyissanak ki májusban. Győzzék meg őket, hogy egy hónappal korábban nyissanak ki, nézzük meg, mennyi lesz így a vendég” – nyilatkozta Hoffmann Henrik, a Balatoni Regionális TDM-szövetség elnöke.

Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese kifejtette: a Magyar Turizmus Zrt. Balatoni Regionális Marketing Igazgatósága (RMI) már évekkel ezelőtt bevezette a Balaton7 programsorozatot, melynek célja a négy évszakos balatoni kínálat népszerűsítése. Ennek továbbfejlesztett változata, a még erősebb szolgáltatói összefogásra alapuló Nyitott Balaton program példásan mutatja meg, hogyan tud együttműködni az Mt. Zrt. azzal a szolgáltatói hálózattal, ami az RMI-nek és a Balaton környéki TDM szervezeteknek köszönhetően az utóbbi években kialakult. A Nyitott Balaton-program minden eddiginél nagyobb összefogással valósul meg annak érdekében, hogy sikerüljön közelebb jutni a régóta vágyott álomhoz, egy második balatoni szezon megteremtéséhez!

A Balaton a legkedveltebb turisztikai régió belföldön:

A kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma alapján a Balaton a legnépszerűbb turisztikai régió a belföldi utazók körében, a külföldi vendégforgalom tekintetében pedig Budapest után a második leglátogatottabb turisztikai célpont.

A Balaton turisztikai régióban található a magyarországi kereskedelmi szálláshelyi férőhelyek több mint 25%-a. A vendégek 15,3%-a a vendégéjszakák 20,2%-át tölti a magyar tengernél. (A belföldi vendégek 22,4%-át, a belföldi vendégéjszakák 26%-át, illetve a külföldi vendégek 8,1%-át, a külföldi vendégéjszakák 14,9%-át a Balaton régióban regisztrálják.) A vízparti utazások jellemzőinek köszönhetően az átlagos tartózkodási idő (3,4 nap) meghaladja az országos átlagot.

A KSH adatai szerint 2013-ban a régió kereskedelmi szálláshelyein 1 354 ezer vendég töltött el 4,6 millió vendégéjszakát. Ez a vendégek és a vendégéjszakák számában is 5,3%-os növekedést jelent az előző évhez képest.

A kedvező tendencia 2014 első két hónapjában is folytatódott: a KSH legfrissebb adatai szerint a Balaton régióban 2014. január-februárban 12%-kal több vendégéjszakát regisztráltak az előző év azonos időszakához képest. Ez a belföldi vendégéjszakák 15,9%-os és a külföldi vendégéjszakák 5,5%-os növekedésének köszönhető.