HUSZONÖT CSALÁD EGÉSZ TÉLI TÜZELÉSÉT BIZTOSÍTJA AZ ÖKUMENIKUS SEGÉLYSZERVEZET AZ ERZSÉBET TÉRI ADOMÁNYFÁBÓL

Ahogy a legtöbb családnál ezekben a napokban bontják a karácsonyfát, megkezdődött az elmúlt hetek egyik legnagyobb feltűnést keltő fájának bontása és elszállítása. Az építőanyagnak használt fahasábok bontás után az Ökumenikus Segélyszervezet közreműködésével 25 rászoruló Budapesten, illetve a város környékén élő családhoz kerülnek, mely mennyiség az egész téli tüzelőszükségletüket fedezi. Tüzelőanyag támogatással az Ökumenikus Segélyszervezet évente több mint 150 hazai családot segít, akik között sokaknak bár van jövedelme, de nem telik belőle minden alapvető napi szükséglet beszerzésére. A segélyszervezet rendszeresen támogat tüzelőanyaggal kárpátaljai családokat és egyedül élő rászorulókat is.

A HelloWood csapata a Design Terminállal, a Budapest Főváros Önkormányzatával, a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft-vel, a Budapesti Közlekedési Központ Zrt-vel, a Fővárosi Közterület-Fenntartó Nonprofit Zrt-vel, a Vodafone Magyarországgal és az Ökumenikus Segélyszervezettel összefogva különleges karácsonyfát épített a budapesti Erzsébet téren 2015 adventjén. A 30 m2 alapterületű, 16 méter magas installáció összesen 40 tonna tűzifából épült meg. A tervezők célja az volt, hogy olyan karácsonyfát állítsanak a budapesti közösségnek, amely nem csupán látványos, de az egymásra figyelést, a cselekvő szolidaritást is szimbolizálja. A nemzetközi hírű, monumentális installáció amellett, hogy a belsejébe egy kilátó is került, adománypontként is működött, ahol csatlakozni lehetett az Ökumenikus Segélyszervezet adventi adománygyűjtéséhez. A rendezvényen részt vett és a hasábok teherautóra pakolásába bekapcsolódott Szalay-Bobrovniczky Alexandra, humán területért felelős főpolgármester-helyettes, Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója, Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminál részéről főigazgatója, Pozsár Péter, a HelloWood képviselője, valamint az akciót támogatók képviselői közül többen.

Évente húszezer segélyérés érkezik az Ökumenikus Segélyszervezethez. Míg a tüzelő és a ruházati támogatás inkább szezonális segélykérésnek minősül, addig a tartósélelmiszer formában történő támogatás iránt egész évben folyamatos az érdeklődés. Az Ökumenikus Segélyszervezet Országos Segélyközpontja évente több ezer esetben nyújt élelmiszersegélyt, mely a család létszámától függően eltérő mennyiségű. Fentiek mellett többek között gyógyszerre, akadálymentesítésre, élhető lakáskörülmények kialakítására, rezsihátralékhoz való hozzájárulásra, illetve ruhapótláshoz kérnek jellemzően segítséget az Ökumenikus Segélyszervezethez fordulók.