Húszmillió forintot gyűjtve indult útjára Mága Zoltán Hangok és Harangok című fesztiválsorozata

Húszmillió forintot gyűjtött össze Mága Zoltán hegedűművész a Kárpát-medencét átölelő Hangok és Harangok Klasszikus Zenei Fesztivál vasárnap esti ünnepélyes megnyitó hangversenyén a Szent István-bazilikában.

    Köszöntőbeszédében a hegedűművész felidézte, hogy öt évvel ezelőtt ugyancsak a Bazilikából indította útjára a 100 Templomi Jótékonysági Koncert sorozatot, amely bebizonyította, hogy emberek százezrei képesek az összefogásra és a segítségnyújtásra nemes célok érdekében. A kezdeményezésnek hála több mint 100 millió forint értékben tudta segíteni a bajba jutott és rászoruló embereket, közösségeket Magyarországon és a határon túl egyaránt.
    Mint fogalmazott, megszólalt a hegedűje hősi halottak árváinak megsegítéséért, természeti katasztrófák károsultjaiért, beteg gyermekek gyógykezeléséért, hátrányos helyzetű tehetséges gyermekek taníttatásáért és templomok felújításáért is. A templomi koncertsorozat sikerének híre eljutott a Vatikánba is, ahol XVI. Benedek pápa audiencián fogadta Mága Zoltánt 2011. szeptemberében.
    A Prima Primissima-díjas hegedűművész hangsúlyozta: “az idei év is a jótékonyság és az összefogás jegyében zajlik Magyarországon, mert a siker kulcsa az egységben, az összefogásban, és egymás kölcsönös megsegítésében van”.
    A Hangok és Harangok fesztiválsorozat nyitókoncertjére két nap alatt elfogyott az összes jegy, így a jegybevételből és a mecénások felajánlásaiból összesen mintegy 20 millió forint adományt sikerült összegyűjteni.
    A telt ház mellett tartott bazilikai koncert bevételéből a hegedűvirtuóz a Hortobágyon hősi halát halt négy tűzszerész családtagjainak nyújt kétmillió forint támogatást, valamint életmentő orvosi műszert vásárol a Heim Pál Gyermekkórháznak. A mecénások felajánlásaiból pedig hozzájárulnak a Szent István-bazilika felújításához és működéséhez.
    A koncertsorozat első állomását péntek éjjel, a Debreceni Református Nagytemplomban rendezte a hegedűművész és a koncert bevételéből a hátrányos helyzetű gyermekek iskolakezdési támogatására kétmillió forint értékben ajánlott fel tanszereket, cipőket és ruhákat.
    A vasárnap esti koncerten a Budapesti Primarius Szimfonikus Zenekar kíséretében közreműködött Komlósi Ildikó Kossuth-díjas operaénekes, Szenthelyi Miklós Kossuth-díjas hegedűművész, Kiss B. Attila Kossuth-díjas tenor, Lukács Gyöngyi Kossuth-díjas szoprán, és Molnár Levente Liszt Ferenc-díjas operaénekes.
    A hangversenyen – többek között – Mozart, Bach, Paganini, és Verdi művei csendültek fel, vezényelt Hámori Máté, az Óbudai Danubia Zenekar művészeti vezetője, a Magyar Állami Operaház vendégkarmestere.
    A Hangok és Harangok Klasszikus Zenei Fesztivál további állomásain is nemzetközileg elismert művészek, a hazai könnyűzenei élet legkiválóbb előadói lépnek fel, egyebek között a Szegedi Dómban, az Egri Bazilikában, a Szombathelyi Evangélikus Templomban, a Győri Székesegyházban, a Miskolci Evangélikus Templomban, a Szolnoki Szentháromság Templomban, a Karcagi Református Nagytemplomban. Horvátországban, az Eszéki Katedrálisban a horvát köztársasági elnök is jelen lesz Mága Zoltán koncertjén, amelyet az árvízkárosultak megsegítéséért rendez.
    A sorozat záró koncertje Erdélyben, Nagyváradon, Tőkés László Európai Parlamenti képviselő, nagyváradi református püspök jelenlétben lesz szeptember végén.
    A Kárpát-medencét átölelő rendezvénysorozat fővédnöki tisztségét Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vállalta, védnöke pedig Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek.

Forrás:MTI