Hungaroring, mindenki kedvence

Rövidváltásban érkezik meg a Forma-1-es cirkusz a Hungaroringre a hétvégén, hogy a nyári szünet előtt még utoljára egy mindenki által nagyon kedvelt pályán mérkőzzenek meg a Forma-1-es gladiátorok. Nem lesz egyszerű dolga a magyar verseny szervezőinek. Egy olyan futam után következik ugyanis a magyar megmérettetés, ami valószínűleg az év versenye volt. A 34. Magyar Nagydíj ugyanakkor nagyon fontos lesz néhány pilóta számára, hiszen ez lesz az utolsó alkalom arra, hogy megmutassák mire is képesek. Az ezt követő nyári szünetben sok minden el szokott dőlni.

Amber-Magyar_F1-Bottas

Ilyen formán Valtteri Bottas is fontos feladat előtt áll. A nyári szünetig van ugyanis ideje a finn pilótának arra, hogy bizonyítson a Mercedesnél. Esteban Ocon tűkön ülve várja, hogy ismét Forma-1-es autót vezethessen. Bár a betegeskedő Lewis Hamiltont helyettesítette volna Hockenheimben, ha szükség lett volna rá, s Bottas szemét se kerülhette el a francia fenyegető jelenléte Németországban. A Mercedes finnjének vasárnapi kiesését a helyszínen lévő Nico Rosberg úgy kommentálta, hogy ezzel elvesztette ülését a Mercedesnél, de azért nem szaladjunk ennyire előre. Várjuk meg a Magyar Nagydíj végét és a nyár szünetet.

 

Az a tény, hogy ezután a verseny után kezdődik a nyári szünet a Forma-1-es résztvevők számára, egyfajta mérföldkővé teszi a magyar futamot. Lazább, nyáriasabb hangulatba érkeznek hozzánk a pilóták és Forma-1-es résztvevők, tudják, hogy hamarosan kipihenhetik a szezon első felének feszített tempóját. Ez persze nem vonatkozik azokra a pilótákra, akiknek a sorsa a nyári szünetben, gyakorlatilag a szezon felénél dől el. Hogy mennyire elfáradtak már a Forma-1-ben dolgozók az is mutatja, hogy egy Hockenheimből Mogyoródra tartó Renault-kamion hétfőn Győrnél árokba szaladt. Ráfér már a Forma-1-esekre a szabadságolás.

 Amber-Magyar_F1_2018-rajt

Ami a magyar pályát illeti, azt mindig is nehéznek tartották a csapatok, ahol nehéz előzni. Monacóhoz hasonlóan itt sem pihenhetnek verseny közben a pilóták. Egyik kanyar a másikba vezet, s mindössze egy egyenes – a célegyenes – található a pályán, amely nem is olyan hosszú, így nem ad alkalmat a pihenésre. Fontos a jó fékstabilitás és a kocsi húzása a kanyarokból kijövet. A Hungaroringen az a csapat a nyerő, amely jó mechanikai tapadással, valamint húzással bíró autóval és jó fizikai kondícióval rendelkező pilótával áll rajthoz.

Ez az a pálya ugyanakkor, melyet mindenki nagyon kedvel, s ahová mindig szívesen jönnek a pilóták és csapatok. Ennek köze van a kitűnő szervezéshez, a jó hangulathoz és Budapest, mint nyüzsgő főváros, közelségéhez.

 

A Magyar Nagydíjakról általában elmondható, hogy forróságban zajlanak, de idén forróság helyett „csak” meleg lesz, s akár eső is eshet. Jelen sorok írásakor péntekre ígérnek felhős időt jelentéktelen záporokkal, a szombati és vasárnapi események zavartalan napsütésben telnek majd.

Amber-Magyar_F1_2018-dobogó

Tavaly változékony időjárási körülmények fogadták a csapatok, de a szombati esős időmérőt követő forró verseny során sem változtak meg az erőviszonyok. Bár a Ferrarik és a Red Bullok voltak a 33. Forma-1-es Magyar Nagydíj fő esélyesei, mégis a rajtelső Lewis Hamilton nyert a Mercedes-szel. A Ferrari két versenyzője, Sebastian Vettel és Kimi Raikkönen állhatott fel a dobogó alsó fokaira.

 

Robert Kubica pontot szerzett

 

Kimi Raikkönen és Antonio Giovinazzi a hetedik és nyolcadik hellyel az Alfa Romeo legjobb szereplését nyújtották a Német Nagydíjon, utólag azonban mindkettejük pontjait elvették autóik technikai szabálytalansága miatt. Robert Kubica és a Williams ezáltal idei első pontját szerezte meg a tizedik hellyel Hockenheimben. Egy nagyon boldog Kubicát láthatnak majd lengyel és hazai rajongói a mogyoródi pályán versenyezni.

A verseny és a pálya

A kanyarok bár lassúak, de stílusuk mégis érdekessé teszi a Hungaroringen való versenyzést. A pálya néhány részén lehet előzéssel próbálkozni, de nagyon óvatosan kell vezetni. A Hungaroring nagy teszt a pilóták számára. Az aszfaltcsíkon az autók tapadását maximálisra állítják be, s nem lényeges a motor maximális ereje. Fontos arra koncentrálni, hogy jó legyen a tapadás a lassú kanyarokban, s jó legyen a kigyorsítás a kanyarokból.

Az abroncsok is fontos szerepet játszanak a Hungaroringen. Az új sötét aszfaltborítás agresszívabb, ami segíti a nagyobb tapadást, és így gyorsabb köridőket eredményezhet. A sötét színű aszfalt forró idő esetén nagyon felmelegedhet, és ez hatással lehet majd a gumikopásra, sokkal inkább, mint a régi aszfalt esetén.

 

A 70-körös Magyar Nagydíj augusztus 4.-én 15.10-kor veszi kezdetét. A pálya hossza: 4,381 km, a teljes versenytáv 306,630 km. Ezt a pályarekordot is Michael Schumacher tartja 2004-ből, ideje 1 perc 19,071 másodperc.

 

Forrás: facebook.com/amberprk