HungaroControl: durván csökken a légiforgalom a vírus miatt

Ezen a héten fordult először csökkenőre a magyarországi légijáratok száma, erre a hétre 10 százalékos visszaesést vár a le- és felszálló forgalomban a HungaroControl Zrt. az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A koronavírus-járvány a légiforgalmi irányításban is egyre komolyabban érezteti hatását – tájékoztatta a légi irányító társaság pénteken az MTI-t.

    Az európai légiforgalom az elmúlt években folyamatosan bővült, ezzel együtt nőtt a Magyarország légterében közlekedő járatok száma is. A koronavírus globális terjedése miatt azonban jelentős visszaesés kezdődött, és ez a tendencia várhatóan folytatódni fog.
A HungaroControl emlékeztet, hogy az Európai Bizottság a napokban fontos intézkedést hozott a “szellemjáratok” reptetésének megszüntetése érdekében. Így a légitársaságok akkor is megtarthatják a slotjaikat – a gépek reptérhasználati idejét -, ha nem repülnek. A bizottság döntése nyomán a jövő héten meg is duplázódhat az erre a hétre 10 százalékosra becsült járatszám-csökkenés.
Az adatok szerint az idén először március 9-én mutatott csökkenést a budapesti nemzetközi repülőtér le- és felszálló forgalma, 10 géppel kezeltek kevesebbet a HungaroControl légiforgalmi irányítói az előző év azonos időszakához képest, március 10-én pedig 19 járattal, mintegy 7 százalékkal csökkent a gépmozgások száma. A forgalommérséklődés március 11-én folytatódott, ekkor 20-szal, március 12-én pedig újabb 13-mal kevesebb járatot regisztráltak a HungaroControl légiforgalmi irányítói.
Csökkenő tendenciát mutat a Magyarország légterén áthaladó gépek száma is. Januárban közel 3 ezerrel kevesebb járat repült át az ország felett, ami mintegy 6 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest, februárban pedig további, 3 százalékot meghaladó visszaesést regisztrált a magyar légiforgalmi szolgálat.

Forrás:MTI