Hozzá nem értő vita folyik a kereskedelmi dolgozók két szabad hétvégéjéről

A kormánynak nincs szándéka hozzányúlni az üzletek nyitvatartásának kérdéséhez, de ez még nem jelenti azt, hogy parlamenti képviselők ne élhetnének különböző kezdeményezésekkel – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán az Európai Kereskedelmi Nap ünnepségén, Budapesten.

Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) elnöke beszédet mond az európai kereskedelem napja alkalmából rendezett szakmai találkozón Budapesten, a Hotel Corinthiában 2016. november 9-én. MTI Fotó: Kovács Attila

Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) elnöke beszédet mond az európai kereskedelem napja alkalmából rendezett szakmai találkozón Budapesten, a Hotel Corinthiában 2016. november 9-én. MTI Fotó: Kovács Attila

    A nemzetgazdasági miniszter Demján Sándor beszédében elhangzottakra reagált, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) elnöke szerint szakmaiatlan, hozzá nem értő vita folyik a kereskedelmi dolgozók két szabad hétvégéjéről, az intézkedés elsősorban a kisboltok ellen irányulna, és érdekképviseletként tiltakoznak a jelentős forgalomkiesést és kárt okozó szabályozás ellen.
    Varga Mihály hangsúlyozta: a kormány a vasárnapi boltbezárás kérdését megvitatta, rendezte, miután kiderült, hogy sokan ragaszkodnak a hétvégi vásárlási lehetőséghez, szokáshoz.
    Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az ünnepségen kitért arra, hogy a jó gazdasági helyzetben lehetőség van az eddigiektől eltérő, más jellegű kérdésekről is beszélni, a gazdasági növekedés lendületének fenntartásához több célt kell áttekinteni.
    A miniszter elmondta: a kormány jövő heti ülésén az állami többletbevételből javasolni fogja a hitelezés ösztönzését, az ipari parkok fejlesztésének többlettámogatását, a megyei jogú városok fejlesztését, az Eximbank feltőkésítését, a garanciarendszer erősítését.
    Varga Mihály jelezte, hogy pénteken elkezdődik az egyeztetés a munkaadók és munkavállalók képviselőivel a következő évek feltételeiről.
    Hangsúlyozta: a partnerekkel beszélni kell a minimálbér emelése mellett a vállalkozói terhek mérsékléséről, a járulékcsökkentés lehetőségéről, a béremelések üteméről.
    Demján Sándor, a VOSZ elnöke felidézte, hogy a kereskedelem látványos fejlődésen ment át, lépést tart Európával.
    “Ez az a terület, ahol utolértük Európát, máshol lemaradtunk” – fogalmazott.
    A VOSZ elnöke kitért arra, hogy álláspontjuk szerint európai bérekhez európai teljesítmény kell, és ettől Magyarország még messze van.
    Megjegyezte: teljesítmény nélkül illúzió, hogy bárki európai bért kaphat, ugyanakkor ha nem nőnek a bérek, az emberek elmennek.
    A VOSZ fontosnak tartja a bérfelzárkóztatást, de szerintük a fizetést szelektív módon kell rendezni, például a termelői szektort kell preferálni – mutatott rá az elnök.
    Demján Sándor megfogalmazta azt is, hogy az európai felzárkózáshoz jó forint árfolyamra is szükség van. Szerinte a vállalkozásoknak a 320-330 forint lehetne a jó árfolyam.
    Varga Mihály miniszter a VOSZ elnökének felvetéseire reagálva elmondta, hogy Magyarországon az európai átlag feletti a ledolgozott órák száma, de a hatékonyság elmarad az európai átlagtól. A ledolgozott munkaórát kellene hatékonyabbá tenni, és ezt a kormány egyebek közt járulékcsökkentéssel tudja támogatni – mondta a miniszter.
    A VOSZ elnökének forint árfolyammal kapcsolatos megjegyzésére Varga Mihály közölte: a forint árfolyamát a kormány nem tudja tartósan eltéríteni a piacitól.
    Krisán László, a VOSZ kereskedelmi és szolgáltató szekciójának vezetője elmondta, méltatta a kereskedelem magyar gazdaságban betöltött szerepét, kiemelte, hogy az ágazat járul hozzá a második legnagyobb mértékben a  GDP-hez, a legnagyobb áfa-befizető, évi forgalma 9300 milliárd forintra tehető, 550 ezer munkavállalót foglalkoztat.
    Az ünnepségen átadták a Klauzál Gábor elismerő okleveleket és a Magyar Kereskedelemért Nagydíj kitüntetéseket.

Forrás:MTI