Hosszú tárgyalási szünet a plenáris ülésen

Többször is hosszabb szünetet rendeltek el az Országgyűlés keddi plenáris ülésén, a tárgyalni tervezett javaslat vitája így a délelőtt folyamán érdemben el sem kezdődhetett.

    Az első, mintegy másfél órás szünet elrendelésének oka az volt, hogy nem készült el időben a bizottsági ajánlás a kollektív befektetési formákról és kezelőikről, valamint egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat részletes vitájához. Az ajánlás kiosztása után nem sokkal a Jobbik kérésére újabb, mintegy 1 órás szünet következett, hogy a képviselők át tudják tanulmányozni a terjedelmes dokumentumot.     A parlamenti ülés reggel napirend előtti felszólalásokkal kezdődött, majd határozathozatalok következtek, ezután kezdték volna el az említett előterjesztés részletes vitáját. (Általános vitája hétfőn kezdődött.)     A vita megkezdéséhez szükséges bizottsági ajánlás azonban nem készült el időre, ezért az elnöklő Balczó Zoltán közel másfél órás szünetet rendelt el; a plenáris ülés negyed 12 körül folytatódott.     

A vitában elsőként felszólaló Nyikos László (Jobbik) rögtön kezdeményezte, hogy napolják el a részletes vitát, mivel most kapták kézhez a terjedelmes módosítócsomagot és még nem tudták azt tanulmányozni.     Balczó Zoltán felhívta a képviselő figyelmét arra, hogy a napirendet elfogadta a parlament, az elnöknek pedig nincs lehetősége a vita elnapolására.     A szocialista Göndör István és a jobbikos Gaudi-Nagy Tamás ugyancsak nehezményezte, hogy nem volt ideje áttanulmányozni a javaslatokat. Gaudi-Nagy Tamás felvetette, hogy tárgyalási szüntetet kellene elrendelni.     A fideszes Németh Szilárd viszont azt kérte, a házszabálynak megfelelően folytassák a tárgyalást, míg Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára jelezte, a kormánynak a későbbi vitaszakaszban kell kifejtenie álláspontját.     Balczó Zoltán felhívta a figyelmet, hogy a házszabály értelmében a kormány képviselője, vagy valamelyik frakcióvezető, illetve frakcióvezető-helyettes kérésére rendelhet el szünetet.     Z. Kárpát Dániel (Jobbik) ezt követően a behozott témák összetettségére hivatkozva tárgyalási szünet elrendelését kérte, aminek Balczó Zoltán eleget is tett, és 12.35-ig szüntetet rendelt el.

Forrás:MTI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*