Hosszú: A legfontosabb dolog az volt, hogy férjhez mentem, úsztam két nagymedencés világcsúcsot

Három olimpiai arany-, egy ezüstérem és egy világcsúcs után sem pihen az úszó Hosszú Katinka, aki még Rióban belevág következő négyéves tervébe.

    A 27 éves bajai sztár ugyanakkor először családjával szeretne tölteni rövid időt, a helyszínen ugyanis mindeddig csak egy-egy futamot követően volt néhány közös pillanatuk.
“Amikor nyert, egy puszi vagy egy ölelés erejéig tudtunk pár szót váltani egymással” – mondta az MTI újságírójának az exkluzív sajtóbeszélgetésen Bakos Barbara, az immáron háromszoros olimpiai bajnok édesanyja, aki lányával közösen az ötkarikás játékok nemzetközi támogatója, a P&G által indított “Köszi, Anyu!” elnevezésű kampány nagykövete. A kampány az anyák nélkülözhetetlen szerepére hívja fel a figyelmet, és arra helyezi a hangsúlyt, hogyan lehet a gyermeket sikeres életre nevelni.
“Csodálatos érzés volt, rendkívül büszke vagyok a lányomra, teljesen meg vagyok hatódva. Nagyon vártuk már, és szurkoltunk neki, hogy először legyen meg az érem, de hogy ez ilyen jól sikerült, mindent felülmúlt” – mondta könnyeivel küszködve a büszke szülő.
“Imádom nézni otthon is a sportot, de hogy ezt itt a helyszínen közösen élhettük át, hogy abban a pillanatban részesei lehettünk ezeknek az élményeknek, az még fantasztikusabbá, csodálatosabbá teszi” – jegyezte meg Bakos Barbara, majd hozzátette, a családnak ugyan alkalmazkodnia kellett, de tisztában voltak vele, mi miért történik. “Tudtuk, hogy ő és férje, Shane keményen küzdenek, minden percük be osztva, tudatosan végzik a munkájukat, ezáltal óhatatlanul is a háttérbe szorultunk. Fájt legbelül, hogy a sok utazás miatt, ami része volt a speciális felkészülésnek, nem tudtunk beszélni, de így volt ez jó.”
Hosszú 400 és 200 méter vegyesen és 100 méter háton győzött, valamint 200 méter háton második lett Rióban.
A legfontosabb dolog az volt, hogy férjhez mentem, úsztam két nagymedencés világcsúcsot, ami hatalmas dolog, ugyanakkor pénteken lett csak vége a versenyeimnek és igazán még mindig nem fogtam fel az egészet” – foglalta össze a londoni olimpiát követő négy év legfontosabb pontjait Hosszú, aki külön kiemelte családját. “Elképesztően jó érzés, hogy anyuék itt voltak, és hogy a nagypapám otthon a televízióban nézte, megélte, hiszen ő vitt le engem először az uszodába és azt mondta: +te nagyon jól siklasz a vízben, olimpiai bajnok leszel+, jó érzés lehet neki, hogy ez összejött…”

Hosszú Katinka a női 200 méteres hátúszás döntőjében a riói nyári olimpián a Rio de Janeiró-i Olimpiai Uszodában 2016. augusztus 12-én. A magyar úszónő a második helyen végzett. MTI Fotó: Kovács Tamás

Hosszú Katinka a női 200 méteres hátúszás döntőjében a riói nyári olimpián a Rio de Janeiró-i Olimpiai Uszodában 2016. augusztus 12-én. A magyar úszónő a második helyen végzett. MTI Fotó: Kovács Tamás

Hosszú a legutóbbi olimpián 400 méter vegyesen negyedik lett, 200 méter vegyesen pedig csak nyolcadik, ezt követően váltak el az útjai edzőjétől, Dave Salotól, és kezdett együtt dolgozni az azóta már a férjévé vált Shane Tusuppal. “Az elmúlt négy évben erre tettünk rá mindent. Az emberek, amikor azt mondják, őrültek vagyunk, valószínűleg igazuk van, mert ezért a célért akár a tűzön is keresztül mentünk volna. Hihetetlen, hogy minden így összejött.”
Hozzátette, hiába a három arany- és az egy ezüstérem, az olimpiával kapcsolatban továbbra is vegyesek az érzelmei: “Nem csalódottságról van szó, hanem egyszerűen csak arról, hogy mennyi mindent tanultam az eddigi négy olimpiámon. Az életemet gyakorlatilag négyéves, olimpiai szakaszokra lehet bontani, hiszen a pekingi játékok után mentem ki az Egyesült Államokba, majd London után tértem vissza.”
Hosszú egyik nagy álma vált azzal valóra, hogy 400 méter vegyesen most Rióban megdöntötte a kínai Je Si-ven 4:28.43 perces rekordját, ráadásul nem is kicsivel, hiszen a brazil metropoliszban 4:26.36 perces idővel csapott célba.
“4:26-os idő volt megbeszélve… Nagyon felkészültünk erre a 400 vegyesre, hiszen nem akartam úgy járni, mint Londonban, ahol a negyedik hely után szinte dobtam az olimpiát, onnantól kezdve nem akartam ott lenni. 4:27-es időről nem is beszéltünk, tudtam, hogy bennem van ez az eredmény” – mondta Hosszú. “Már Kazanyban is így éreztem, de ott úgy jöttek össze a dolgok, hogy a zárónapon csak 4:30 volt bennem. A mostani szezonban 4:29-eket úsztam, a 4:30-asokat pedig gyakorlatilag bármikor kiráztam magamból, ezért tudtuk, hogy a mostani jó idő lesz.”
Hozzátette, ehhez ugyanakkor minden apróságnak össze kellett jönnie: “Ilyen például az is, hogy az uszodában meleg volt, én pedig akkor vagyok a legjobb, ha már a rajtkövön állva izzadok, ez is bejött, egyszerűen az én napom volt.”
A háromszoros olimpiai bajnok további nagy terveket sző, hiszen a következő célja a 200 méter hát 2:04.06 perces világcsúcsának megdöntése. A rekordot az amerikai Missy Franklin állította fel 2012. augusztus 3-án a londoni olimpián. Ez a szám volt Hosszú záróversenye a riói játékokon, végül az amerikai Maya Dirado – akivel korábban az egyetemen együtt készültek és versenyeztek – hatalmas hajrával egy jobb benyúlásnak köszönhetően hat századdal megelőzte őt, ezért csak ezüstérmes lett.
“Valóban elfáradtam a végére, nagyon sokszor úsztam, ez pedig érzelmileg is rengeteget vett ki belőlem. Dirado előtt pedig le a kalappal, ő egészen más érzelmekkel állt hozzá, mivel nem volt még egyéni aranya, ráadásul életet utolsó úszására állt fel. Ugyanakkor tudom, hogy jobb idő van bennem, de azért a 2:04 alatti időért még rengeteget kell dolgozni” – jegyezte meg.
Hosszú arra a kérdésre, miszerint a mostani sikerek után engedélyez-e magának némi pihenőt, azt felelte: “Hétfő reggel hatkor kezdünk, edzés…” – mondta, majd egy korábbi nyilatkozatára utalva, miszerint egynél több szabadnapot nem vett ki az elmúlt négy évben, hozzátette, valószínűleg így lesz ez a következő négy esztendőben is.