Honlap és mobilapplikáció készült a debreceni zsidótemetőről

Honlap és mobilapplikáció készült a debreceni zsidótemetőről az Őrváros Közalapítvány, az Életminőség Alapítvány és a Debreceni Zsidó Hitközség együttműködésének eredményeként – jelentették be az adatbázis készítői hétfőn a helyi városházán, sajtótájékoztatón.

    Puskás István (Fidesz-KDNP), Debrecen kulturális alpolgármestere a kulturális innováció, a felekezeti és városi együttműködés, illetve a kegyeletpolitika újabb állomásaként értékelte az egységes, szakmailag ellenőrzött temetői adatbázis és a térinformatika publikációjaként létrejött fejlesztést.
Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke azt mondta, a zsidó vallásban, a zsidó emberek életében fontos szerepet tölt be a temető. A debreceni zsidótemető zarándokhely is, amelyet ezentúl a világ bármely pontjáról bejárhatnak az applikáció letöltésével az érdeklődők.
Mazsu János, a program szakmai vezetője hozzátette: 6-7 éves munka eredményeként készült el a térinformatikai adatbázis, amely immár elérhető az interneten.
Az applikáció letöltése után nevekre is rá lehet keresni, de virtuálisan is bejárható a Monostorpályi úti temető. A szakember felidézte, hogy 1840-ben kaptak a zsidók letelepedési engedélyt Debrecenben, és 1841-ben temettek először a sírkertbe.
A feltáró munkák során nyolcezer sírt azonosítottak, felkutatva a sírban fekvők adatait is. Mintegy háromszáz olyan sír van a temetőben, amely mára annyira megrongálódott, hogy azonosítása nem lehetséges, vagy hosszú, más típusú kutatással lehet esetleg eredményes – tette hozzá.
Az applikációban külön lehet keresni a temetőben nyugvó rabbikra, Debrecen közéletének egykori kiemelkedő zsidó tagjaira, a különféle háborúkban hősi halált halt zsidó katonákra és a holokauszt áldozataira – sorolta Mazsu János.
Az egyedülálló keresőrendszert a sajtótájékoztatón Papp József temető- és helytörténeti szakértő mutatta be.

MTI