Homonnai Luca lehet a legeredményesebb

A felnőtt mezőnyben tavaly világbajnoki ezüstérmet szerző Homonnai Luca lehet a holnap kezdődő minszki ifjúsági és U23 gyorsasági kajak-kenu világbajnokság egyik legnagyobb sztárja. A 18 éves győri versenyző tavaly megnyerte a 200 és az 500 egyest is, idén, az utolsó ifjúsági versenyén, három olimpiai számban szerezhet érmet.

45 versenyzővel vesz részt az idei utánpótlás világbajnokságon a magyar küldöttség. A mieink két turnusban utaztak ki a fehérorosz fővárosba, a második csoport szerdán hajnali 2-re futott be.

„Ennek ellenére reggelre kialudta magát a társaság, ma már mindenki el tudott menni evezni és túl vagyunk a hajók hitelesítésén is – mondja Hüttner Csaba, utánpótlás vezetőedző, aki kifejezetten elégedett a szervezők által biztosított körülményekkel. – Minden tiszta és új, rendben van a szállásunk és az ellátásunk is, a pálya pedig az utóbbi évek legjobbja. Egy mesterséges tavon jelölték ki, van felevező sáv és kulturált versenyzői terület, hasonlít a mi szegedi pályánkhoz. Egyedül azt tartom felháborítónak, hogy az olimpiáról doppingvétség miatt kitiltott román kenupáros, Leonid Carp és Stefan Strat az U23-as korosztályban valamilyen rejtélyes okból mégis versenyezhet.”

Az ifjúsági hölgyek között egyesben 200 és 500 méteren egyaránt Homonnai Luca a legnagyobb esélyes. A győri kiválóság ezúttal is szeretne jól szerepelni egyesben és jól érzi magát a négyesben is.

„Sikerült jó formába hozni magam erre a versenyre. Megpróbálok maximumot nyújtani, az remélhetőleg elég lesz arra, hogy dobogós legyek. A négyesünkben is megvan az összhang, jól fut alattunk a hajó” – mondta a tavaly felnőtt világbajnoki ezüstérmet szerző Homonnai Luca.

A vezetőedző a győri kiválóság mellett sok más magyar versenyzőtől is jó szereplést vár. Például az U23-as korosztályban eredményes lehet a Rióba tartalékként utazó szegedi Birkás Balázs, aki két olimpiai számban, K-1 és K-2 200 méteren rajtol. A hölgyek között Lucz Dóra jár hasonló cipőben, ő is jól szerepelt a szezon során a felnőttek között, Minszkben 500 és 200 méteres egyesben állt rajthoz.

„Egyértelműen a legjobb korosztályos versenyzőkkel veszünk részt ezen a versenyen, köztük vannak olyanok is, aki részt vettek a felnőtt Európa-bajnokságon és közel voltak az olimpiai részvételhez is. Mindenki nagyon jó formában van és magabiztosan várja a holnapi rajtot. Ha a csapat nagy része kihozza magából a maximumot, akkor idén is megcélozzuk az éremtábla elejét – tette hozzá Hüttner Csaba.

A világbajnokságon, csütörtökön az 500- és az 1000 méteres selejtezőket rendezik meg.