Homonnai és Mozgi a legjobb négy között

kajakHárom versenyző, a kajakos Homonnai Luca és Mozgi Milán, valamint a kenus Koleszár Zoltán mutatkozott be szombaton Nanjingban, az ifjúsági olimpián. Versenyzőink közül Homonnai és Mozgi bejutott a vasárnapi elődöntőbe, Koleszár Zoltán a legjobb nyolc között búcsúzott.

Két versenyzőnk, Homonnai Luca és Mozgi Milán bejutott a legjobb négy közé a nanjingi ifjúsági olimpián. Mindkét versenyzőnk magabiztosan szerepelt a nap során: Homonnai minden felvonásban a második legjobb időt evezve jutott tovább, míg Mozgi Milán folyamatosan „melegedett be”, egyre jobb eredményt produkált, így vasárnap mindkettőjüknek esélye nyílhat az éremszerzésre.

„Luca a vasárnapi elődöntőben egy spanyol lánnyal csap össze, akinél a futamok során négy-öt másodperccel volt gyorsabb, így nagy esélye van a döntőre. Milán egy szerb fiúval csatázik majd a fináléba jutásért, az utolsó futamában már majdnem három másodperccel volt jobb ennél a srácnál, vagyis az ő esetében is reménykedhetünk a döntőben” – értékelt Hüttner Csaba, utánpótlás vezetőedző.

A fiú kenusok között szereplő Koleszár Zoltán a legjobb nyolc között búcsúzott, ám tegyük hozzá, furcsa, hogy olyan versenyzővel, a világbajnoki ezüstérmes moldovai Szergej Tarnovszkival kellett megküzdenie a továbbjutásért, akit elvileg eltiltott a versenyzéstől a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség végrehajtó bizottsága. A testület hivatalos levélben közölte: nem támogatja, nem ismeri el a versenyző indulását az ifjúsági olimpián sem.

„A korábban ukrán színekben versenyző Szergej Tarnovszki és idősebb testvére, Oleg versenyzési engedélyét nem adta ki az ukrán szövetség, így az idén nem is szerepelhetnének Moldova színeiben, nem engedélyezte ezt a nemzetközi szövetség – mondta Hüttner Csaba. – Az időmérőn egyébként Zoli a negyedik időt evezte, méghozzá úgy, hogy ott volt a mezőnyben a C-1 200 méter világbajnoki második, harmadik és negyedik helyezettje, a C-2 1000 méter világbajnoki egységének egyik tagja, valamint a világbajnokság 1000 egyes döntőjéből a harmadik, ötödik és hetedik helyezett kenus. Sajnos az új továbbjutási rendszer nem kedvezett Zolinak, hiszen a nyolcaddöntő első és ötödik helyezettjét, vagyis Tarnovszkités Zolit tették egy párba. A mezőny erősségét nézve a nyolc közé jutás is nagy bravúr volt a mi versenyzőnk részéről.”

A vasárnapi elődöntők magyar idő szerint reggel 9 órakor kezdődnek.