Holnap kezdődnek a Finn Filmnapok

 A harmadik Finn Filmnapok megnyitójára október 11-én, pénteken kerül sor a Finn vér, svéd szívekben című zenés dokumentumfilm különleges vetítésével. Vendégünk lesz a rendező, Mika Ronkainen, aki a filmről és munkájáról mesél.

A hétvége dokumentumfilmjei a kormányzati hatalom különböző oldalait mutatják be: az

Elnökasszony portréfilm Finnország első női köztársasági elnökéről, a Viru- történetek egy hotelről pedig Szovjet-Észtországba, a KGB és a korrupció világába kalauzol. A játékfilmekben a drámát és a rockzenét élvezhetjük.

A jövő hét egy háborús filmmel, a

Csenddel kezdődik, kedden pedig a futballrajongók örülhetnek, hiszen ezen a napon elsőként a híres futballjátékosról, a Király becenéven is ismert Jari Litmanenről szóló dokumentumfilmet láthatják. A játékfilmek sorában a finálé Aku Luohimies Üres kikötő című filmjének vetítése lesz, kedd este.

Reflektorfényben a finn animációs film

A fesztivál zárásaként a régi és új finn animációs filmek ünnepére kerül sor a MOME Kiskakas Animációs Filmnapok keretében a szerdai zárógálán. A Kiskakas egyik finn vendége szerdán a jeles finn animációs rendező, Katariina Lillquist, akit

Kafka Trilógia című munkája nyomán is ismerhetünk.

A filmnapok és a kísérőrendezvények teljes programja a www.finnagora.hu oldalon és a Toldi Moziban elérhető.A festivál szervezői a Finnagora , a Toldi Mozi és a Finn Filmalapítvány.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*