Hollande és Merkel: a terrorizmus elleni harc nem mehet a demokrácia értékeinek rovására

Francois Hollande francia államfő és Angela Merkel német kancellár kedden egyetértett abban, hogy a “terrorizmus elleni könyörtelen harc nem mehet a demokráciáink értekeinek és az életmódunknak a rovására” – közölte kedden a francia elnöki hivatal a két ország vezetőinek telefonbeszélgetését követően.

    Az Élysée-palota közleménye szerint a berlini karácsonyi vásárban kamionnal elkövetett, 12 halálos áldozatot követelő tömeges gázolás után a francia elnök felhívta telefonon a német kancellárt, és kifejezte “mély együttérését, barátságát és Franciaország szolidaritását”.
    “A franciák tudják, hogy mi a jelentősége a támogatási megnyilvánulásoknak a gyász szomorú óráiban” – írta az elnöki hivatal.
    Francois Hollande és Angela Merkel “megerősítették, hogy a francia és német biztonsági erők teljes készültségben vannak, hogy felvegyék a harcot a terrorizmus ellen, és az európai szinten meghozott intézkedéseket megvalósítsák”.
    Abban is egyetértettek, hogy “a terrorizmus elleni könyörtelen harc nem mehet a demokráciánk értekeinek és az életmódunknak a rovására” – olvasható a közleményben.
    Az elmúlt két évben Franciaországban sorozatosak voltak az iszlamista merényletek, amelyekben 238-an vesztették életüket. A dél-franciaországi Nizzában július 14-én, a francia nemzeti ünnep estéjén egy tunéziai férfi a hétfő esti berlini gázoláshoz hasonló támadást hajtott végre: a város híres tengerparti sétányán kamionnal hajtott az ünneplő tömegbe. A tettes, akit végül lelőttek a rendőrök, 86 embert gázolt halálra, köztük tíz gyermeket és sok külföldi állampolgárt. A négyszáznál is több sebesült között volt egy magyar nő is. A nizzai terrortámadást két nappal később az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalta magára.
    Franciaország egész területén a 2015. november 13-i 130 áldozatot követelő párizsi merényletsorozat óta rendkívüli állapot van érvényben, amelyet múlt héten hosszabbított meg a parlament 2017. július 15-ig. A rendőrök munkáját 2015 eleje óta mintegy 10 ezer katona segíti.