Hóbagoly Mesefesztivál

A mesék, mesehősök, a könyvek és a képzelet varázslatos világába hívjuk a gyerekeket december első hétvégéjén a Zsolnay Kulturális Negyedbe. A Zsolnay Örökségkezelő NKft. ugyanis egy új, gyerekeknek és családoknak szóló ingyenes fesztivált, a Hóbagoly Mesefesztivált indítja el Pécs legizgalmasabb programhelyszínén, több mint 70 programmal, 17 különböző helyszínen. A fesztivál fővédnöke: Páva Zsolt, Pécs polgármestere.

hobagoly

A közkedvelt nyárvégi Szamárfül Fesztiválhoz hasonlóan a Hóbagoly Mesefesztivál is elsősorban a családokat szólítja meg – advent idején. A kétnapos, ingyenesen látogatható pécsi rendezvényen hazai gyermekkönyvkiadók mutatkoznak be, ismert színészek, zenészek szórakoztatják a közönséget, a Negyedben megbúvó Hóbagoly Meseodúkban pedig reggeltől estig szól a mese és a zene.

A Hóbagoly Mesefesztivál kiemelt célja, hogy a közönség megismerkedhessen a Pécsett és a város térségében élő és alkotó meseírókkal és illusztrátorokkal, hiszen az utóbbi esztendőkben több helyi szerző tollából jelentek meg országos figyelmet kiváltó, sikeres alkotások. A ZsÖK NKft. fontosnak tartja, hogy a fesztivál segítségével ráirányítsa a figyelmet a könyvekre, az olvasásra, hogy a változatos mesekönyvkínálat és a közös mesélés bemutatásával népszerűsítse az olvasás élményét.

A mese meghitt közegén túl a közönségtalálkozókon írók, koncerteken a legkiválóbb muzsikusok, a foglalkozásokon pedig sok-sok kreativitás várja a fesztivál látogatóit. Koncertet ad többek között a Kaláka együttes, Szalóki Ági, és Bíró Eszter. A fesztiválra látogat továbbá Rutkai Bori, Dolák-Saly Róbert, valamint Varró Dániel költő és Agócs Írisz illusztrátor.A fesztivál házigazdája, Lackfi János többször is színpadra lép. Egyszer a Sajtkukacz zenekar koncertjén, több alkalommal pedig könyvszakmai beszélgetéseken találkozhatnak vele a látogatók.

Az alapvetően a mesekönyvek köré épülő fesztiválon fontos szerepet kapnak a karácsony és téli ünnepkört bemutató előadások, illetve az ehhez az időszakhoz köthető népszokások is. Az Apostolos teremben a római katolikus egyház és az evangélikus egyház mesemondói Szent Miklós myrai püspökről, az adventi ünnepkörről mesélnek az érdeklődőknek. A Pirogránit udvaron és a Ginkgo téren közel harminc, gyerekek által feldíszített karácsonyfa tekinthető meg adventtől vízkeresztig. Az adventi népszokásokat a pécsi iskolák és Hosszúhetényi Általános Iskola gyermek-tánccsoportja előadásában ismerheti meg a közönség.

Az idén hatvan éves magyar diafilmgyártás tiszteletére a Negyedbe várjuk a Diafilm Nagykövetét, Süveges Gergőt. Itt lesz továbbá mindenki kedvence, Süsü, a sárkány is az MTVA jóvoltából. December 6-án 18 órakor az E78-ban a főmikulás részvételével nagy krampusz bajnokság is lesz, amire várjuk a kis krampuszok jelmezes jelentkezését.

A Zsolnay Kulturális Negyed különböző épületeiben kialakított különleges mesélőhelyeket „varázsút” köti össze, amelyet térkép segítségével járhatnak be kicsik és nagyok. A Meseodúkban mesekönyvírók, színészek és hétköznapi mesemondó szülők és nagymamák is megmutathatják, hogy mesélni jó.

A Meseodú varázslatos hely, ahol egész álló nap szól a mese és a zene! A történeteket mesekönyvírók, mesemondók és még ügyesebb apukák, anyukák, nagymamák mondják el. A mesekönyv-kiadókkal együttműködésben itt rendezzük az egyes sikerkönyvekhez kapcsolódó foglalkozásokat és játékokat is. A Zsolnay Kulturális Negyed hét különböző pontján rendezzük be a különleges mesélőhelyeket, így a Herkules Műhelyben, Zsolnay Vilmos egykori dolgozószobájában, az Apostolos teremben és a Festősarokban, a Kerámia Festödében, a Zsolnay Ignácz Házban, az E78 Oktatótermében és a Bóbita Bábszínház kamaratermében.

A fesztivált támogatja, programmal képviselteti magát a:

  • PAGONY KIADÓ
  • LÍRA KÖNYVKIADÓ ZRT.
  • MANÓ KÖNYVEK KIADÓ
  • SCOLAR KÖNYVKIADÓ
  • NAGY BANDÓ KÖNYVEK
  • és a MOSOLYORSZÁG JÁTSZÓHÁZ

 

facebook.com/hobagolyfesztival