Hivatalos: Ricciardo lesz Vettel csapattársa jövőre a Red Bullnál

Eldőlt végre ki lesz a háromszoros világbajnok, Sebastian Vettel csapattársa 2014-ben a Red Bullnál.

Hosszú hetek óta megy a találgatás, ki váltja majd a jövőre távozó Mark Webbert a jelenleg legjobb autót birtokló Red Bullnál. Sok név felmerült a csapattal kapcsolatban, többek között Kimi Räikkönen, és Fernando Alonso is, de végül a Toro Rosso ifjú tehetsége, Daniel Ricciardo lett a befutó.

A 24 éves ausztrál pilóta szerződtetését a Servus TV sportműsorában jelentették be, hétfőn 21:19 perckor. Ricciardo elmondása szerint már napok óta csak a telefonját bámulja, amíg végre megjött a várva-várt hívás: “Azt mondták, jöjjek Salzburgba. Azt kérdeztem: Ugyan minek menjek én oda? A válasz az volt, hogy remek híreink vannak a számodra. Most itt vagyok, és a hír hivatalos” – mondta Ricciardo.

…és akkor végre felhívtak!

Helmut Marko, a Red Bull Motorsport tanácsadója elmondta, hosszú távra, minimum 3 évre terveznek az ausztrál pilótával.  “Ő volt a logikus és ésszerű választás. A távlati célunk, hogy Ricciardo Vettel kihívója legyen, ha nem is a jövő szezon elején, de legkésőbb négy-öt futam után” – tette hozzá.

A Red Bull zsenije, Adrian Newey is pozitívan nyilatkozott a döntésről: “Egy kicsit hasonlít ez a szituáció arra, amit egyszer már a Williamsnél átéltem, amikor Nigel Mansell elment, és nekünk szükségünk volt valakire, aki majd Alain Prost mellett vezet. Akkor választhattuk volna Riccardo Patrese-t, vagy esetleg azt, hogy lehetőséget adunk egy fiatal tehetségnek, Damon Hillnek”.

A szép szavak mellett persze a döntést sok más tényező is befolyásolta: a Red Bullnak nyilván azt is mérlegelnie kellett, hogy Ricciardo igazolásával egy csapásra értelmet adhatnak újra a Toro Rosso futtatásának, amely ellenkező esetben feleslegessé vállhatott volna. Sokat nyomott nyilván a latba az is, hogy Vettelt értelmetlen lenne túlzott nyomás alá helyezni egy nagy név igazolásával, mint például Räikkönen.

A legfontosabb hely tehát elkelt, már csak azt kell kivárni, vajon Massa alatt mennyire inog a szék. A Red Bullra szintén pályázó Räikkönen lehetőségei a bejelentés után ugyanis eléggé beszűkültek. Ha a finn valóban menni akar, akkor a Ferrari maradt az egyetlen lehetséges opció. Vagy a rali.

Annak azonban egy Forma-1 rajongó sem örülne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*