High-tech pajtában várja vendégeit a Design Terminál

High-tech pajtában” tartott délutáni beszélgetésekkel, dizájnvásárral, bluesgitár-oktatással és gyerekeknek szóló dizájn-foglalkozással várja vendégeit a Művészetek Völgyében a Design Terminál, amely idén saját udvart indított a tíznapos fesztiválon.

    A kapolcsi Király-udvar eddig is fesztiválhelyszín volt, idén azonban teljesen megújult külsővel és tartalommal várja látogatóit. Az udvarba lépőt rácsszerű faépítmény fogadja, a Kapolcs melletti Csórompusztán megrendezett Hello Wood nemzetközi alkotótábor csapatának kifejezetten erre az alkalomra készített munkája. A rácsozat polcain hazai dizájnerek legkülönfélébb termékei és témába vágó, kurrens könyvek között böngészhetnek az érdeklődők, de a sarokban megbújik egy régi vágású antikvárium is, a maga poros, sok kezet megjárt köteteivel – a régi és a vadonatúj találkozása, miként az egész idei völgyben.
    A rácsok között áthaladva feltűnik a high-tech pajta, ahová egy faszerkezet fokain lehet fellépkedni. A Palya-udvarhoz hasonlóan itt is felállítottak egy nagy kivetítőt, amelyre egy okostelefonról élőben továbbíthatók a saját fesztiválvideóik és itt, az udvar fölé magasodó pajtában tartják minden délután a “formabontó beszélgetéseket” is – magyarázta Lengyel Roland, az udvart szervező Erzsébet téri Design Terminál kreatív vezetője az MTI-nek.
    “Ezek a beszélgetések egyrészt a Momentán Társulat nem mindennapi moderátor stílusa miatt formabontóak, másrészt azért, mert olyan embereket ültetünk le egy asztalhoz, akik egyébként nem valószínű, hogy találkoznának. A témák is nagyon változatosak: a falu és a város megújuló viszonyától az oktatás demokratizálódásán át a magyar konyha újragondolásáig ívelnek, hogy csak néhányat említsek” – mesélte.
    A völgyben sok más fesztiváltól eltérően van igény a közös, akár több órás beszélgetésekre és ez nagyon jó alkalom arra, hogy “kicsit emberközelbe hozzuk” a hazai start-up közösséget és az innovatív technológiákat – vélte Lengyel Roland. “Országos intézményként fontos, hogy ne csak üldögéljünk az Erzsébet téri teraszunkon, hanem lemenjünk az emberek közé, akár egy hagyományos, vidéki környezetben” – hangsúlyozta.
    Az udvarban a gyerekeket minden nap várja a Mini Terminál, ahol a dizájn világával ismerkedhetnek meg játékos kézműves-foglalkozásokon. Nagyon népszerű Benkő Zsolt blues gitáros zenei workshopja is “olyan stratup-vállalkozók részére, akik már fogtak gitárt a kezükben”. A nyitott, történetmeséléssel vegyített blues kör a formabontó beszélgetéseket követi, de már a színpadon, ez is van ugyanis a dizájnudvarban. Minden este koncertek és DJ-k, hajnalig tartó bulik zárják a napot.
    “A zenei programot teljesen szubjektíven állítottuk össze: megfuttattuk a kérdést a Design Terminálban a kollégák között és meghívtuk azokat, akiket szeretünk. Így egy nagyon vegyes kínálat állt össze, de ennek megfelelően a legkülönfélébb embereket vonzza be az udvarunk” – mondta Lengyel Roland.

Forrás:MTI