Hidvéghi Balázs: az Európai Néppárt balra tolódik, folyamatosan veszíti el karakterét

Az Európai Néppárt (EPP) balra tolódik, folyamatosan veszíti el karakterét. A Fidesz véleménye szerint ideje lenne, hogy a pártcsoport visszatérjen a Nemzetek Európája koncepcióhoz, és elfogadja: a hagyományos kereszténydemokrata értékeknek helye van az európai politikában – jelentette ki Hidvéghi Balázs fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő Brüsszelben szerdán.

    Hidvéghi Balázs magyar újságíróknak nyilatkozva elképesztőnek nevezte, hogy a koronavírus-járvány közepette a járvány leküzdésében való tevékeny szerepvállalás helyett az EPP EP-frakciója alapszabálya módosításával van elfoglalva.
    Kiemelte, a pártcsoporton belül egyre több szavazás és döntési helyzet esetében “nehéz megkülönböztetni” az Európai Néppárt álláspontját a szocialista, vagy a liberális EP-frakciók álláspontjától. Nem bátor, nem határozott az EPP vezetése. Sodródik az eseményekkel. Fontos jelzés kellene, hogy legyen a pártcsoport vezetése számára, hogy az EPP folyamatosan gyengült az elmúlt években – jelentette ki.
    Szavai szerint a Fidesz EP-képviselői számára elfogadhatatlan, hogy megváltoztatva a működési szabályzatot a frakció képes legyen “elnémítani” a magyar képviselőcsoportot. A fideszes képviselők ezért döntöttek úgy, hogy kilépnek az Európai Parlament néppárti frakciójából – emelte ki a képviselő.
    “Elfogadhatatlan, hogy az EPP-frakció korlátozni kívánja bizonyos tagjainak jogait és lehetőségeit. Elfogadhatatlan, hogy meg kívánnak fosztani a jogosítványaink egy részétől csak azért, mert nem mindenben értünk egyet” – fogalmazott.
    A képviselő fontosnak nevezte a pártcsoport értékrendje körüli, jó ideje folytatott vitát, azonban – mint közölte – az EPP EP-frakciója “gyáván megfutamodott” a vita elől.
    Kijelentette: a Fidesz EP-képviselőinek a magyar emberek képviselete a fontos. A képviselőcsoport ezért megkezdett európai parlamenti munkájához olyan megoldást fog találni, amely a legjobban biztosítja, hogy a magyar érdeket, a magyar emberek véleményét képviselni tudja. A Fidesz EP-képviselői továbbra is ki fognak állni azokért az értékekért, amelyek sikeressé tehetik Európát, amelyek sikeressé teszik Magyarországot is – tette hozzá Hidvéghi Balázs.
    Az Európai Néppárt európai parlamenti csoportja szerdán szavazta meg a frakció alapszabályát módosító tervezetet. A módosítás többek között lehetővé teszi az egyéni tagság megszüntetése mellett egy egész csoport tagságának felfüggesztését, illetve kollektív megszüntetését is kellő indokok alapján, a pártcsalád alapszabályának legsúlyosabb megsértése esetén.

MTI