Hiánypótló kezdeményezés Magyarország első Munkaidő Expo rendezvénye

BDO: Nehezen igazodnak el a munkáltatók a munkaidő-pihenőidő új szabályai között

ffA tavalyi év után idén ismét év közben, legutóbb augusztus elsejével változtak meg a Munka Törvénykönyvének fontos, a munkaidőt is érintő rendelkezései. A jogszabályok gyakori változása miatt a hazai társaságok körében jelentős a bizonytalanság abban a tekintetben, hogy valóban megfelelően alkalmazzák-e az új szabályokat. A vállalati szakemberek több mint kétharmada ráadásul további változtatásokra számít. Ezt felismerve döntött úgy a BDO Magyarország, hogy külön e területre fókuszálva megrendezi Magyarország első Munkaügyi Expo rendezvényét.

A BDO közelmúltban, az 500 legnagyobb hazai nagyvállalat körében elvégzett felmérése szerint még a legnagyobb cégek körében is jelentős a bizonytalanság az új munkaidőszabályok tekintetében. Főként az új intézményként bevezetett elszámolási időszakkal kapcsolatban lehetett komoly bizonytalanságot tapasztalni: csupán a megkérdezettek 22 százaléka nyilatkozott úgy, hogy számára teljesen világosak a szabályozás részletei. A modern munkajogi elvárásokhoz igazodás érdekében a megkérdezettek 68 százaléka vár további módosítást a Munka Törvénykönyvében, a munkaidő szabályozáshoz kapcsolódóan a szabadságot és az elszámolási időszakot nevezve meg.

Felismerve az erre vonatkozó piaci igényeket, a BDO Magyarország kifejezetten a munkaidő-pihenőidő témája köré szervezve indítja útjára Munkaidő Expo rendezvényét, amelyre első alkalommal 2013. november 13-án kerül majd sor. A kifejezetten e szűk, ám minden munkáltató számára kiemelt témát körüljáró eseményen nem csupán szakmai előadások hangzanak el, hanem a kiállító szakcégek standjain az optimális munkaidő-gazdálkodást támogató termékek, szoftverek működését is megismerhetik az érdeklődők.

A szakmai előadásokat a témakör vezető szakértői jegyzik. Előadást tart Dr. Pál Lajos, aki 30 éves munkajogi praxisa során minden jelentős munkaügyi szabály kidolgozásában részt vett, így tagja volt az új Mt. előkészítő szakmai stábjának is. Szintén a rendezvény előadója lesz Dr. Fodor T. Gábor vezető munkajogász, a Munkajog Nagy Kézikönyvének társszerzője, emellett számos munkajogi tanulmány szerzője, valamint Máriás Attila, a BDO Magyarország munkaügyi tanácsadója, a Munkaidőkeret Kalauz című szakkönyv szerzője is. A hatósági ellenőrzés oldaláról dr. Bérdi András, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal, Győr-Moson-Sopron Megyei Munkavédelmi és Munkaügyi Felügyelőségének igazgatója mutatja be a munkaidő nyilvántartások kapcsán kialakult ellenőrzési gyakorlatot.

További információ: http://munkaidoexpo.hu/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*