Helyszínelési versenyt rendeztek a Hungaroringen

Rendőrautók lepték el a Hungaroringet, de a rend őrei ezúttal nem egy autóverseny miatt érkeztek a helyszínt biztosítani, hanem saját maguk mérkőztek meg egymással a IV. Országos Balesethelyszínelő Versenyen.

A 2010 óta megrendezett megmérettetésen 12 feladatot kellett a résztvevő rendőröknek teljesíteni, melyek tartalmazták a baleseti és a bűnügyi helyszínelés mellett a vizes pályás szlalomot is. A szervezők – statiszták bevonásával – törekedtek a legélethűbb körülmények megteremtésére. Ennek megfelelően a baleseti helyszínelési feladatban a rendőröknek gondoskodniuk kellett a sérült személyek ellátásáról is, míg a bűnügyi helyszíneléskor az elsőre balesetnek tűnő esetnél a gyilkosságra utaló nyomokat kellett felfedezniük.

A verseny egyik kiemelt helyszíne a Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrum volt. Ügyvezetője, Gazsi Júlia nagyra értékeli a rendőrséggel való együttműködést: „Az ORFK-val közösen immáron harmadik alkalommal szerveztük meg a helyszínelők versenyét a versenypályánkon. Számunkra nagyon fontos, hogy a rendőrséggel karöltve tegyünk meg mindent a biztonságos közlekedés érdekében. Ezért az év folyamán több közös programot is szervezünk, kiemelten a gyermekek biztonságos közlekedésre nevelésben működünk együtt. Külön öröm, hogy az éppen nálunk táborozó gyerekek is bepillantást nyerhettek a rendőrök munkájába. Ők persze csak a gyermekek számára elfogadható programokat tekintették meg, ezeken belül az egészségügyi állomás tetszett nekik a legjobban.” – mondta az ügyvezető-asszony.

A Vezetéstechnikai Centrumban a verseny keretein belül a rend őreinek vezetéstechnikai tudásukról is számot kellet adniuk, ami korántsem bizonyult könnyű feladatnak: „A tapasztalat az volt, hogy a szolgálati járműveket vezető rendőrök nagyon élvezték és valamennyien hasznosnak is találták a tanpályás feladatokat. Egyetértettek velem abban, hogy ilyen pályán a rendőröknek is gyakrabban kellene gyakorolni.” – szögezte le Pesoldt Ferenc, a Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrum vezető instruktora.
A versengő rendőrök a feladatok teljesítése után – levezetésképpen –élmény programon vehettek részt a tanpálya off-road centrumában.

A pozitív visszajelzések miatt a szervezők biztosak abban, hogy a helyszínelők versenye jövőre is megrendezésre kerül.

Fotók: Police.hu