Helyek és képek az Itt és most – Képzőművészet. Nemzeti Szalon 2015 című kiállítás kísérősorozata a Műcsarnokban

A sorozat következő előadása:

  1. május 15., péntek 17.00

„Vidék” – minden, ami nem Budapest. Egy „vidéki” város gazdag és sokrétű kulturális életével többnyire csak akkor foglalkozunk, ha ott valami – gyakran rossz értelemben – hírré válik.

A Helyek és képek sorozat ezt a hiányt szeretné pótolni: 12 alkalommal azokat a hazai, vagy szomszédos országban lévő magyar városokat mutatja be, ahol fontos kulturális események történnek, de ennek híre mégsem jut el Budapestre.

A sorozatban eddig Miskolc és Szolnok mutatkozott be, május 15-én pedig Pécs enged betekintést kerekasztal-beszélgetés és performance keretében gazdag kulturális életébe.

Pécsett igen sok kiváló alkotóművész él, jó adottságú kulturális terek működnek, erős a művészeti szakközépiskolája és először itt létesült a fővároson kívül egyetemi szintű képzőművész-képzés. A város művészeti életéről, az aktuális sikerekről és problémákról beszélgetnek az asztal körül – több generációból ‒ a város meghatározó művészegyéniségei: Miklya Gábor, Pinczehelyi Sándor, Somody Péter és Varga Rita. Lehet őket kérdezni, lehet velük vitatkozni.

A 17 órakor kezdődő programot ‒ a kerekasztal-beszélgetés után – 18.30-kor a Helyek és képek koncepciója szerint a Műcsarnok tereibe és aktuális kiállításába belehelyezkedő társművészeti produkció követi: Lőrinc Katalin táncművész és Kristof J. Weber zeneszerző erre az alkalomra készült műve.

A kortárs művészet e két ikonikus alkotója itt, ezen az előadáson fog először személyesen találkozni: a közös művet e-mailen „komponálták”. Lőrinc Katalin ugyan pár évig a Pécsi Balett tagja volt, Kristof J. Weber pedig régóta Pécsett él, és mindketten a kortárs művészet elkötelezettjei, eddig mégsem vettek részt közös produkcióban, bár egymás tevékenységét nyomon követték.

Kristof J. Weber preparált pianínón majd itt előadott zenéjének csak első nyolc percét írta meg, a többit a helyre, a hangulatra, az éppen ott előadott koncentrált munkára, a közös improvizációra bízza. Lőrinc Katalin a táncművészet szinte minden területén elmélyült munkát folytat, színpadi munkájában mindenre nyitott, folyamatosan megújul. Egyikük sem zárkózik saját szakmájába, mindketten nézői, s ami ennél több, értői a vizualitásnak, a képzőművészetnek is. Érezni fogják ezt a helyet, helyzetet, ezt a pillanatot: együttműködésükből kihagyhatatlan produkció jöhet létre!

 

A sorozat további előadásai:

 

  1. május 19., kedd 18 óra

Drozdik Orsolya: Csíkok (Ala Sol LeWitt ) című performansza, a háttérzene Megyeri Krisztina Hohes Ufer II. című, 2014-es kompozíciója

Kusovzsky Bea: Megkívántam a képed − Rousseau után szabadon, 2014 (részlet)

 

  1. május 21., csütörtök 18 óra

Filmklub. Házigazda: Gulyás Gyula filmrendező

 

  1. május 22., péntek 17 óra

Vendégünk: Kassa. Videók a Kassai Műszaki Egyetem Művészeti Karának hallgatóitól

 

  1. május 29., péntek 17 óra

Vendégünk: Eger. Fellép: Szilágyi Rudolf (performance)

 

  1. június 2., kedd 18 óra

Filmklub. Házigazda: Gulyás Gyula filmrendező

 

  1. június 5., péntek 17 óra

A végeken. Fellép Feledi János/Feledi Project és Horváth Zita (tánc), Blaskovics Bence (cselló), Meszecsinka Duó (Szeged) – Oláh Annamari (ének) és Biljarszki Emil (zongora, gitár)

 

  1. június 9., kedd 18 óra

Filmklub. Házigazda: Gulyás Gyula filmrendező

 

  1. június 12., péntek 17 óra

Vendégünk: Kolozsvár. Fellép Carmen Vasile operaénekes

 

  1. június 16., kedd 17 óra

Vendégünk: Nagyvárad. Fellép: Lászlóffy Zsolt zeneszerző