Hazánkban nyílt meg a GSI első európai gyára

GSI gyár átadó_Az AGCO tagvállalata, a GSI gabonatároló, anyagmozgató, illetve baromfi és sertéstenyésztéshez szükséges rendszerek gyártására specializálódott és Európában elsőként hazánkban, Biatorbágyon létesítettek gyárat. A cég nemzetközi és hazai vezetői az AmCham képviselőinek jelenlétében avatták fel a csarnokot. A 670 millió forintos beruházással a tervek szerint 125 munkahelyet hoznak létre, számos hazai anyagbeszállítóval dolgoznak együtt és három régióba, főként a közeli export piacokra termelnek majd.

Az AGCO, mint a mezőgazdasági gépgyártás vezető szereplője, 2011-től van jelen hazánkban a svájci regionális központ támogató irodájával. Ugyanebben az évben vásárolta fel a gabonatároló, anyagmozgató rendszereket és baromfi, sertéstenyésztéshez szükséges berendezéseket gyártó GSI Csoportot, hogy világszerte ismert márkái (a Challenger, Fendt, Massey Ferguson és Valtra traktorok) mellett komplex mezőgazdasági rendszereket ajánlhasson ügyfeleinek.

A GSI tagvállalat 2013 októberében kezdte meg működését Magyarországon és most a cégcsoport dinamikus fejlődésének újabb mérföldköveként valósult meg a Biatorbágyi új üzem, ezzel a GSI cégcsoport első európai gyára. Az esemény kapcsán Németh Katalin, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) Befektetésösztönzési Főosztályának vezetője elmondta, hogy a mai átadó jól példázza az Egyesült Államok és Magyarország közötti erősödő kapcsolatot és küldetésüket, hogy hasonló befektetéseket és munkahelyek teremtését támogassák. Lippai-Nagy Írisz, az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) ügyvezető igazgatója köszöntőjében azt emelte ki, hogy a vállalat növekedése a gazdaság ösztönzése mellett az ország versenyképességét is segíti.

A gyárat Thomas F. Welke, az AGCO-GSI alelnöke és Jason Colwell, a GSI Hungary Kft. ügyvezetője adta át, a szalag átvágásnál Alexander Ivannikov, a GSI regionális igazgatója és Németh Zoltán gyárigazgató is közreműködött. Ezt követően Németh Zoltán körbe is vezette a csarnok első vendégeit, ahol több hónap tréning és sikeres próbaüzem után júniustól megindul a gyártás.

A 670 millió forint értékű beruházást az EAME (Európa, Afrika, Közel-Kelet) régió növekedése hívta életre. A mezőgazdasági szektor – ezen belül a gabona, baromfi és sertés ágazat – bővülésével a többszázezer tonna kapacitással rendelkező gabonatároló rendszerekhez kapcsolódó anyagmozgató berendezések gyártását és felépítését most az észak-amerikai központból Magyarországra helyezhetik át. „Magyarország és ez a lépés kulcsszerepet játszik abban, hogy a GSI az észak-amerikai kontinensről kilépve globális vállalatként folytassa tovább útját és Európában is minőségi termékekkel, teljes körű kiszolgálással segítse a mezőgazdasági szereplők munkáját.” – mondta a gyár átadón Thomas F. Welke, az AGCO-GSI alelnöke.

„Biatorbágy mellett szólt a központi lokáció, hiszen legfontosabb export piacaink a régión belül Ukrajna, Oroszország és a környező országok, de magyarországi partnereknek is egyedileg tervezünk és szállítunk majd gabonamozgatáshoz használt emelő- és szállítószalag rendszereket” – tette hozzá Jason Colwell, a GSI Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. Emellett az infrastruktúra, valamint a logisztikai és befektetési szempontok, de a megfelelő gyárépület is adott volt. További fontos tényezőként a szakképzett munkaerő és a helyi beszerzési lehetőségek is támogatták a döntést.

A 2013 novemberében elstartolt projekt keretében júniusra a 8 000 négyzetméteres csarnok gyártási területén 12 hegesztő állomás, lézervágó- és hajlító, vízvágó, szögvas-, valamint lemez- és rúdanyag megmunkáláshoz használt berendezések kaptak helyet. A gabona anyagmozgató rendszerek gyártása mellett az épület raktárként és elosztó központként is funkcionál mind a teljes gabona, mind a baromfi- és sertéstenyésztést kiszolgáló üzletágnak.

A további 2 000 négyzetméteres irodaépülettel együtt a GSI Hungary Kft. tervei szerint 125 munkahely létesül, a kiszolgáló egységek mellett tervező és mérnök csapatra, logisztikai és beszerzési, minőségbiztosítási, valamint CNC és hegesztő szakmunkásokra is szükség lesz. A munkavállalók száma az első két év teljesítménye alapján jelentősen növekedhet.

A vállalat célja az is, hogy minél több magyar beszállítóval dolgozzon együtt. Jelenleg a közvetlen anyagbeszállítóik között 76 % a magyar beszállítók aránya (13 cég), míg a hazai szolgáltatókkal együtt ez közel 90 %-ra nő, amely összesen 124 hazai céget jelent.

Az AGCO-GSI szeretné a közeljövőben is folytatni bővülését az EAME régióban, amely kedvező lehetőségeket tartogat számára; a biatorbágyi üzemben terveik szerint a 2014-es teljesítményük háromszorosát is elérhetik a következő két év során. Partnereik között kisebb gazdák és termelők, de multinacionális nagyvállalatok is szerepelnek, fő export piacaik pedig továbbra is az Európai Unió, valamint a CIS régió államai, de bizakodóak az afrikai és közel-keleti kilátások is.