Hazaérkezett Észak-Irakból az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársa

Üldözött családok ezreinek tragédiái, megdöbbentő személyes történetek fogadták a Segélyszervezet nemzetközi tényfeltáró küldetést teljesítő munkatársát. Nemzetközi összefogás tagjaként segíti a belső menekülteket a magyar segélyszervezet Erbilben és Duhok kormányzóságban.

 Az elmúlt időszakban Észak-Irakban keresztények és más fenyegetett kisebbséghez tartozó családok tízezrei kényszerültek menekülni az életüket veszélyeztető üldözés és háborús helyzet elől. A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet a nemzetközi közösség részeként vesz részt a szükségletek felmérésében és a segítségnyújtásban. Az Egyházak Világtanácsa (World Council of Churches, EVT) felkérésére – látogatott menekülttáborokat, az ENSZ és egyéb világszervezetek számára készített ajánlásokat és egy hosszabb távú magyar segélyprogramot készített elő az Ökumenikus Segélyszervezet Észak-Irakból most hazatért munkatársa. Az egyedüli helyszínen segítő magyar segélyszervezet hazatért munkatársa sajtótájékoztató keretében, képek kíséretében számolt be tapasztalatairól, illetve a magyar segélyprogram következő lépéseiről.

Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója bevezetőjében arról beszélt, hogy a szervezet ebben a krízis helyzetben is a nemzetközi humanitárius munkában szerzett két évtizedes tapasztalatára épít, ez az ami alkalmassá teszi a segélyszervezet munkatársait egy rangos, nemzetközi csapat tagjaként részt vegyenek a tényfeltáró munkában. Az elnök-igazgató emlékeztetett, hogy a közelmúltban Ukrajnában, korábban pedig a Fülöp-szigeteken vagy éppen Grúziában is hasonló, megtisztelő felkéréseknek tett eleget az Ökumenikus Segélyszervezet, munkatársainak nemzetközi csapatba való delegálásával.

Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke egyháza adománygyűjtésének augusztus 31-ére meghirdetett részleteit ismertette. Mint ismeretes, az Ökumenikus Segélyszervezet egyik alapító egyháza és stratégiai partnere körlevélben kérte valamennyi gyülekezetét, hogy csatlakozzanak az összefogáshoz, és hirdessenek rendkívüli adománygyűjtést augusztus utolsó vasárnapjára a távoli keresztény testvéreket is segítő magyar segélyprogram támogatására. Az elnök-püspök elmondta, hogy Irakban számos keresztény közösség került végveszélybe, keresztényeknek kell meghalniuk hitükért. Az elnök-püspök figyelmeztetett: az európai kereszténység, benne a magyarországi evangélikus közösség is, számos kihívással küzd, és ez gyakran nem engedi, hogy távoli keresztény testvéreinknek a mienknél sokkal „drámaibb” küzdelmeire, sorsára kellő figyelemmel legyünk, pedig most nezeteken és felekezeteken átívelő összefogásra van szükség. Ezt az összefogást kívánta ösztönözni a Magyarországi Evangélikus Egyház felhívása is, melyre válaszolva a hívek az elmúlt vasárnapi alkalommal indított  pénzadománygyűjtéssel várhatóan el fogják érni az 5 millió forintot.

Az Ökumenikus Segélyszervezet nemzetközi programjainak vezetője az elmúlt tíz évben 17 országban végzet humanitárius munkát. Iraki útjának részleteit ismertetve Bálint Gábor elmondta: második tényfeltáró útja során magas szintű egyházi vezetőkkel, illetve helyi segélyszervezetek képviselőivel is tárgyalásokat folytatott annak érdekében, hogy minél hangsúlyosabban felhívják a világsajtó figyelmét a kritikus humanitárius helyzetben a keresztények üldözésére, a belső menekültek kilátástalan helyzetére. Az utazás célja volt az is, hogy 8 menekülttábor (például egy épülő áruházból átalakított, vagy egy a sivatagban felállított sátortábor) meglátogatásával előkészítése a közeljövőben, a helyi partnerszervezetekkel nemzetközi együttműködésben végrehajtandó segélyprogramjait, melyek az alapvető létszükségletek (ivóvíz, élelem, ruházat és személyes higiénia) kielégítését célozzák meg. Bálint Gábor elmondta, hogy rendkívül nehéz a menekültek helyzete, ugyanis nagyon kevesek, mindössze 20%-uk jut hozzá egyáltalán az alapvető ellátáshoz. Olyan méretű menekülthullám alakult ki mostanára, hogy például 75.000 ember érkezett egy 25.000 fős városba. Olyan ez – világított rá –, mintha Budapestre rövid idő alatt 6 millió menekült érkezne és kellene megszervezni az ellátásukat.

Üldözött családok ezreinek tragédiája

Az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársa számtalan megdöbbentő sorssal, egyéni tragédiával találkozott. A sajtótájékoztatón levetített videofilmen napjaikat menekülttáborokban tengető családok tagjai számoltak be a közelmúlt tragikus eseményeiről. Egy férfi elmesélte, hogy a jazidiak közül többen, főleg idősek, szakadékba ugorva lettek öngyilkosok, hogy családtagjaiknak több víz maradjon. Másvalaki egy anyát látott két gyerekével a szakadékba ugrani. A segélyszervezet munkatársa néhány további esetet ismertetve elmondta, hogy az egyik helyen a szemük előtt könyörgött valaki telefonon az ISIS embereinek, hogy engedjék szabadon családtagjait. Az otthonukat nagyon rövid idő alatt kellet elhagyni, legtöbben egy szál ruhában indultak útnak, ami éppen rajtuk volt. A menekülttáborban élők beszámoltak arról is, hogy a sivatagban menekülve egy fél üveg vizet próbáltak szétosztani húsz gyermek között az 50 fokos melegben, a tűző napon. Többször előfordult az is, hogy a ledobott segélyáruban szétrobbant a vizes palack és a szemük előtt folyt el a víz. Elmesélték azt is, hogy az elmúlt időszakban nagyon sok jazid és keresztény nőt, fiatal lányokat rabszolgának adtak el. Néhányukat sikerült visszavásárolni, őket egy kis ketrecben tartották fogva. Bálint Gábor elmondta, hogy nem csak egyéni tragédiákkal találkoztak. A több mint ezer éve fennálló egyházak is menekülni kényszerültek. Az egyik püspök irodája most egy konténerben van, mert templomaik és minden egyházi infrastruktúra Moszulban és a Ninive-völgy településein maradt, többet felrobbantottak, felgyújtottak. Sok egyházi vezető csak néhány iratot tudott kimenekíteni, a híveken kívül ennyi maradt egyházukból.

Megkezdődött az első magyar segélyprogram

A szír katolikus egyház által fenntartott táborban a keresztények mellett több kisebbség is menedéket kapott. Az Erbil területén fekvő menekülttáborban jelenleg több mint 3000 fő él sátrakban és az egyház közösségi épületeiben. Néhány család hozzátartozóit még mindig fogva tartják az Iszlám Állam területén. A moszuli örmény ortodox egyház minden tagjának sikerült biztonságban elhagynia az Iszlám Állam területét. A legtöbben mindenüket hátrahagyva egy-két óra alatt hagyták el a várost. Két kislányt egy külön kimenekítési akció során tudtak biztonságba helyezni. A menekültek Erbil városában rokonoknál, ismerősöknél, épülő házakban, illetve táborokban élnek jelenleg. A Segélyszervezet mindkét közösséget támogatja, 100 család egyheti ellátást biztosította, különös tekintettel a sokgyermekes családokra, idősekre és a fogyatékkal élőkre.

 

A Munther család népes rokonsággal bír, összesen 22-en élnek egy erbili házban. Az ISIS elől Moszulból először Qaraqoshba, majd az Erbil mellett fekvő Ankawába menekültek. A család számára óriási kihívást jelentett, hogy megszervezzék a három mozgásképtelen, súlyos fogyatékossággal élő gyermekük kimenekítését. A Segélyszervezet tartós élelmiszerekkel, tisztálkodási szerekkel, illetve a gyermekek különleges ellátásához szükséges eszközökkel támogatta a családot.

 

 

 

 

A további tervekről

Bálint Gábor az Ökumenikus Segélyszervezet további terveit ismertetve elmondta, hogy a következő időszakban egy hosszú távú humanitárius programot dolgoznak ki, mely során az Erbil mellett, elsősorban Duhok kormányzóság területén élő jazidi, keresztény és más kisebbségekhez tartozó menekülteket támogatják. A legutolsó felmérések szerint Irakban jelenleg közel másfél millió a menekültek száma, Duhok kormányzóság területén 517,447 menekült él. A humanitárius válság mellett a menekültek ellátásában nagy kihívást jelent a télre való felkészülés, ugyanis ezen a vidéken télen fagyok is előfordulnak. További problémát jelent, hogy egyedül Duhok kormányzóság területén a táborokban, hidak alatt, utcákon, befejezetlen épületekben, családoknál élő menekültek mellett több tízezren 673 iskolában kaptak elhelyezést, ezért az iskolai oktatást sem tudják megkezdeni.

 

Mint ismeretes: az Ökumenikus Segélyszervezet adománygyűjtést hirdetett, s ezúton kéri adományozóit, hogy a humanitárius krízis ártatlan áldozatainak gondjait felkarolva, támogassák a menekülteket segítő munkáját!

A szervezet a 11705008-20464565 számlaszámon fogadja az átutalással illetve csekkbefizetéssel érkező pénzadományokat. A közleményben kérjük feltüntetni: „Irak”.

A www.segelyszervezet.hu weboldalon bankkártya segítségével is lehetőség van gyorsan és biztonságosan eljuttatni a felajánlásokat. Köszönjük!- írta szerkesztőségünknek megküldött közleményében az Ökumenikus Segélyszervezet sajtóosztálya.