Hatos Pál alapítója a Global Public Diplomacy Network hálózatának

Hatos Pál, a Balassi Intézet főigazgatójának részvételével alakult meg a Global Public Diplomacy Network (GDPNET). Az alakuló ülést október végén tartották Szöulban. A Koreai Köztársaság kulturális diplomáciai szervezetének, a Korea Alapítványnak a kezdeményezése alapján létrejött hálózat törekvése, hogy Ázsia gazdaságilag és kulturálisan is feltörekvő országait összekösse  Európa, és a többi kontinens hasonló intézményeivel. A kilenc alapító tag közé Magyarországot, a Balassi Intézet révén hívták meg.

A GPDNET alakuló közgyűlését ez év júniusában egy félhivatalos munkacsoport találkozó előzte meg, ahol az egyes szervezetek, diplomáciai intézetek képviselői osztották meg ötleteiket egymással. Idén október 23-án pedig Korea, Magyarország, Nigéria, Portugália, Spanyolország, Szingapúr, Svédország, a Fülöp-szigetek valamint Törökország képviselőinek részvételével tartotta meg alakuló közgyűlését a GDPNET, amelynek a Korea Alapítvány adott otthon. A közgyűlésen a kulturális diplomáciai intézmények között egy nemzetközi együttműködésen alapuló többoldalú egyetértési megállapodás is született, amely az intézetek közötti gyakorlati ismeretek megosztására, a tapasztalatok megvitatását, a globális problémák közös érdekű megoldására valamint a közös kulturális és oktatási projektek megvalósítására helyezi a hangsúlyt.

A közgyűlésen Paweł Potoroczyn az Adam Mickiewicz Intézet vezetője, a Camoes Intézet portugál vezetője Ana Paula Laborinho,  a Korea Alapítvány elnöke, Hyun-seok Yu, a Kulturális Nemzetközi Intézet vezetője Barclays Ayakoroma Nigériából, a Szingapúri Nemzetközi Alapítvány vezetője Jean Tan, Annika Rembe a svégországi Svéd Intézet vezetője, a Yunus Emre Intézet vezetője Saban Cobanoglu Törökországból valamint Anne Lius fülöp-szigeteki Nemzetközi Kulturális és Művészeti Bizottság képviseletében vett részt.

Hatos Pál aláírásával, a Balassi Intézet az EUNIC mellett egy újabb szálon keresztül kapcsolódhat a kulturális nemzetközi körhöz.