Hat szekcióban hét Nívódíj az ÉV TETŐJE 2021 pályázaton

Az ÉMSZ tagok – magánszemélyek és jogi személyiségű, főként szakkivitelező vállalkozások – támogatásával működő “nonprofit” polgári-társadalmi szervezet, melynek küldetése, hogy egy országos „gépezet” működtetésével ellássa az épületszigetelő, tetőfedő, bádogos és ács szakma hazai fejlődését és érdekvédelmét.

A Szövetséget 1988-ban alapították, mostanra 281 számlál és olyan szakmailag hiteles szervezetté nőtt, mely mára jelentős tekintéllyel rendelkezik. Hitelességét és nem túl magas tagi létszámát az indokolja, hogy az ÉMSZ tagság egyben a minőség garanciája.

Az “ÉV TETŐJE NÍVÓDÍJ” pályázat évről-évre a Szövetség legnagyobb seregszemléje. Csaknem 30 évvel ezelőtt alapították az akkori vezetők azzal a céllal, hogy a szakmabeliek be tudják mutatni legújabb munkáikat és a minőségi és szép tetőknek legyen egy komoly nyilvánosságot adó rendezvénye.  A pályázaton részt vehet minden olyan belföldi és külföldi természetes és jogi személy, aki a tető vagy homlokzat építtetője, kivitelezője vagy tervezője (a tervező pályázata csak a kivitelezői pályázattal együtt beadva érvényes). Pályázni az adott időszakban minden Magyarországon építés jogilag rendezett engedélyek alapján megépült lakó-, köz-, ipari vagy mezőgazdasági épület tetőjével vagy homlokzatával lehetett, amely 2019. január 1. és 2020. december 31. között került átadásra és teljesen elkészült. A pályázat nyílt, országos pályázat, és bár hagyományosan a tagok vesznek részt leginkább a megmérettetésen, mellettük a nagy gyártók által támogatott szakemberek, kivitelezők is rendszeresen beadják munkáikat.

A versengésben első helyen a minőség számít – minden pályázatot alaposan megvizsgál a hazai zsűri és a legkiválóbbak kerülnek a nemzetközi zsűri elé, majd ezt követően születik meg a grémium közös döntése. Ez azt jelenti, hogy minden egyes versenyben lévő tetőt, homlokzatot személyesen vizsgál meg a zsűri legalább 1 alkalommal. Ha a körülmények engedik, akkor a nemzetközi zsűri is helyszíni felméréssel szemléz minden egyes projektet egy második alkalommal. Közel két évtizede a CONSTRUMA építőipari szakkiállítás adott helyet az ünnepélyes díjkiosztónak, de járványhelyzet ezt most nem tette lehetővé.

 

Az idei különleges év volt, ami az iparági hátteret is jelentősen megváltoztatta. 2021. első 3 hónapjában még majdnem megegyezett a hazai építési ágazat teljesítménye a 2020. 1-3. hónapival, de ezt követően ugrásszerű növekedés következett be a megrendelés-állományban. Ezzel párhuzamosan drasztikusan megnőtt a világpiacon a nyers- és alapanyagok ára és ez a folyamat gyorsan továbbgyűrűzött az építőanyag és építési termékek piacára is.

 

A hazai építésgazdaság teljes láncában villámgyorsan megváltoztak a körülmények. Mindez az építőanyag-gyártók és a kereskedők mellett a kivitelezőket és természetesen a megrendelőket is komolyan érinti, mivel a magyar építési ágazat legalább 50 %-ban import útján szerzi be az építőanyagokat. Eddig a legnagyobb kihívást a határidők betartása és az – építőipari alapszakmák célzott népszerűsítésének hiányából fakadó – szakemberhiány okozta. Ez mostanra kiegészült új, speciális kihívásokkal is, mint az anyaghiány, a tervezési kihívások, az árváltozások követhetetlensége, stb. és előre vetíthető, hogy ez a piaci állapot kitart akár az év végéig is. Az építőanyagok hazai piacán 2021. májusáig átlagosan 20-25 %-os áremelkedés történt, ugyanezen időszakban a szakkivitelezők esetében a saját szolgáltatásuk átlagos áremelése maximum ennek a harmadára tehető. A szakkivitelezők esetében fontos kiemelni, hogy az áremelést az élőmunka költségének és a saját alvállalkozók költségeinek a fedezése viszi el.

Ebben a viharosan változó piaci helyzetben kell, hogy helytálljanak azok a kivitelező, tervező ÉMSZ tagok és partnerek, akik évről-évre érintettek az ÉV TETŐJE Nívódíj Pályázat meghirdetésében.

(Lapzártakor érkezett a hír, hogy a kormányzat a közeljövőben lépéseket készül tenni a helyzet normalizálására.)

 Az idén beérkezett 57 pályázat elbírálása is komoly szervezést igényelt. Mivel 2020-ban nem is kerülhetett sor a díjak ünnepélyes átadására, csak „online eredményhirdetést” szabadott tartani, ezért a tavalyi győztesek is a mostani ünnepélyes díjátadón vehették át az elismeréseket. 

Idén a beküldött pályamunkákból összesen 27-et tartott elismerésre méltónak a zsűri: 7 Nívódíjat, 8 Kategóriadíjat, 3 Különdíjat adtak át, valamint Aranyceruza Vándordíjjal jutalmazták a legjobbnak ítélt szaktervezőt. Elismerő Oklevelet vehetett át 9 pályázó.

 

AZ ÉV TETŐJE 2021 Nívódíjasai

A legjobb szaktervezőnek járó nívódíjat –az Aranyceruza vándordíjat a budapesti Eötvös úti víztorony felújítása – fémlemez tetőfedésének, díszműbádogos elemek és csapadékvíz-elvezetésének kiviteli tervezése kapta.

Pályázók: Szathmáry Csilla, Szecskő Heléna és Tóth Emese.

A Lapostető szekció nívódíját nyerte:

Gyümölcsoltó boldogasszony prépostsági templom, Türje (Zala megye)

Pályázó: Enterol-B Kft.

A Fémlemezfedés szekcióban 2 nívódíjat osztottak ki:

Családi ház, Hetényegyháza

Pályázó: Török Sándor

és

Malom Udvar Irodaház, Budapest

Pályázók: Turóczi Zoltán és Baricza Krisztián

A Homlokzatburkolat szekció nívódíját kapta a

Nordic Light Trio Irodaház, Budapest

Pályázó: Hafter Kft.

Az Ácsszerkezet szekció nívódíját kapta

Családi ház, Albertirsa

Pályázó: Drong György

A Magastető szekció nívódíját nyerte el:

Faluház, Buzsák

Tóth Árpád pályázata.

 

A díjak és díjazottak teljes listája hétfőtől elérhető a Szövetség honlapján (www.emsz.hu)

A 2021. évi zsűri tagjai:

Dr. Kakasy László

egyetemi adjunktus – BME Építészmérnöki Kar

a Zsűribizottság elnöke

 

Magastető szekció:

Kovács Sándor

Urbanics János

Kövecses Tamás

Kovács Zoltán

Pápa Mihály

Virág Zsolt

 

Lapostető szekció:

Valyon András

Kürtös Zoltán

Riczu Gyula

Stubán Margó

 

Fémlemezfedés és Homlokzatburkolat szekció:

Szántó László

Majer Tibor

Stang Ákos

 

Nemzetközi Zsűritagok:

Artur Wierschem – Zentralverband des Deutschen Dachdeckerhandwerks

Werner Linhart – Tetőfedő és bádogosmester, Ausztria

2021-ben a támogatók:

Aranyfokozatú: Terrán Tetőcserép Gyártó Kft,Tondach/Wienerberger Téglaipari Zrt., Prefa Hungária Kft., Creaton South-East Europe Kft., Leier Hungária Kft.

Ezüstfokozatú: Bauder Kft., BMI Bramac, Celsius Építőanyag-Kereskedő Kft., Fatra Izolfa Zrt., Rheinzink Hungária Kft., Lambda Systeme Kft.