Hát ez tényleg állati!

Bíró Eszter

Bíró Eszter

Bíró Eszter és csapata 46 (!) dalban mesél az ábécé betűiről. Cikkünk elején stílusosan Eszter mesébe illő, csodáktól sem mentes pályafutását foglaljuk össze. Aztán elmondjuk azt is, miért érdemes elolvasni és meghallgatni az immár két kötetből álló Állati Zenés ÁBC című, CD-melléklettel megjelent mesés képeskönyveit.

Egyszer volt, hol nem volt, élt egyszer egy bájos arcú gimis lány, akinek a lábai elé omlott a közönség és a szakma a Szegedi Szabadtéri Játékok színpadán eljátszott szerepéért, Kimért a Miss Saigon című, könnyfakasztó előadásban. Természetesen felvették a Színművészeti Főiskolára, de a színészképzés magyar útja helyett az amerikait választotta, a new york-i The American Musical and Dramatic Academyt végezte el.

Nem akármilyen emberi és művészi tapasztalatokkal gazdagodva tért vissza Magyarországra. Főszerepekben láthattuk a Madách Színházban, az Operettben, a televízióban, és egy csodás véletlen folytán a Csoda Krakkóban című film főszereplőjeként (Groó Diána rendező önéletrajzi ihletésű filmjének női főszereplőjére igen nehezen, csak a krakkói forgatás előtt néhány nappal talált rá), sőt évekig a Budapest Klezmer Band énekesnőjeként is. Együtt kaptak EMeRTon díjat, ők lettek az év együttese 2005-ben.

Szívesen megkérdeznénk Miklós Tibort, aki halála előtt szenzációis könyvet írt Musical címmel a műfaj hazai felvirágzásáról, s amelyben több helyen is Bíró Esztert mint az egyik legtehetségesebb színész-énekesnőt említi meg, mi a véleménye arról, hogy Eszter lassan eltűnik a musicalrajongók szeme elől…

Bíró Eszter számára egy idő óta a legfontosabb saját dalainak és két gyermeke édesapja, Födő Sándor „Fodo” szerzeményeinek az előadása zenészbarátaival! Azóta a hazai világzenei szintér legkiválóbbjai között emlegetik Eszteréket.

Bíró koncert

Amikor Fodo és Eszter úgy döntöttek, hogy – gyerekeikre is gondolva – mesés képeskönyvet jelentetnek meg CD melléklettel az ábécé betűiről, magánkiadásuk akkora sikert aratott, hogy átvehették a 2014-es év legjobb hazai gyermek albumáért járó Fonogram-díjat. A szakma koronázatlan királynője, Halász Judit is nagy elismeréssel nyilatkozott hatalmas vállalkozásukról.

A siker megteremtette az alapjait annak, hogy a munkát folytassák: az Alexandra Kiadó apró változtatásokkal a 2015-ös könyvhétre megjelentette az első, majd év végére a második kötetet.

A gyerekek és a játékos, betűket kedvelő felnőttek nagy örömére az ábécé minden egyes betűjéről (a dz-t, dzs-ét, az ly-t, a q-t, az x-et és az y-t is beleértve!) külön dal hallható a két albumon. De milyenek!

A szintén kisgyerekes költő, Hegyi György, az Emil.Rulez! szövegírója nem hagyja egy pillanatra sem lankadni figyelmünket, annyi apró, kedves, finom humorral lepi meg olvasóját, hogy alig győzzük élvezni őket, máris jön a következő! Az első kötet állatládája az aranyhalat, a birkát, a csacsit, a dongót, az egeret, a farkast, a gerlét, a hattyút, a jaguárt, a kanárit, a lajhárt, a makákót, a nyuszit, az ökröt, a pulykát, a rucát, a sáskát, a tevét, az ürgét és a verebet rejti. A második kötet sem okozott különösebb fejtörést az alkotóknak, pedig itt a maradék betűk némelyike elég nehéznek látszó feladat elé állította őket! Nagy kedvvel eresztették szabadjára fantáziájukat. Ügyesen megoldották azt is, amikor egyes betűkkel, ha megfeszültek sem tudták valamely állat nevét elkezdeni. (Ilyenkor sajnálja igazán a recenzor, hogy csak 44 betűből áll az ábécé. Még mit ki nem találtak volna, hogy a varázsládájukba gyömöszöljék!) Néhány cím a nehezebbjéből: A madzagpedző, A dzs betűs állat, Csak a moly, A Q-kukac, Úszógumikacsa, Az űrsikló dala, Wobi, az űrvándor, Maxi, a dakszli, Ipszilon, a sárkány.

Bakos Barbara jópofa rajzai mellé még miniatűr szöveges poénokat is ír, hogy a kis olvasók az oldalakon tett felfedező útjuk alatt ne tudják letenni a könyvet.

Fodo olyan magától értetődő természetességgel választja ki a különleges figurákhoz illő zenét, mintha régi barátságban volna mindegyikükkel és a lelkük legmélyére látna. Bíró Eszter pedig olyan tündérien mesél, énekel, mintha világ életében mindig gyerekekkel hancúrozott volna. Jól érzékelhetően Falusi Mariann, Herczku Ági, Novák Péter, Gálvölgyi János, Lovasi András és Presser Gábor is szívesen vállalt szerepet a felvételeken. A közreműködő zenészgárdából pedig egy valódi supergroupot lehetne összeállítani: Fodo, Hámori Máté, Borlai Gergő, Fekete Kovács Kornél, Nikola Parov, Szirtes Edina „Mókus”…

Van egy ötletem! Most új állatokkal kezdje el ez a fantasztikus csapat megénekelni az ábécét!

 

Horváth Gábor Miklós