Három új tiszteletbeli tag az Erkel Ferenc Társaságban

Három új tiszteletbeli tagot választott az Erkel Ferenc Társaság: Ókovács Szilveszter, Berkesi Sándor és Ittzés Mihály a magyar zenei közéletért tett sokrétű és kimagasló tevékenysége elismeréseként veheti át az erről szóló díszoklevelet az Erkel Színházban vasárnap este.

Ókovács Szilveszter a Magyar Állami Operaház főigazgatója Fotó: Juhász Melinda

Ókovács Szilveszter a Magyar Állami Operaház főigazgatója
Fotó: Juhász Melinda

    Az elismerést a Dalárnap 2016 elnevezésű, két napon át az Erkel Színházban zajló rendezvény főpróbája előtt adják át – közölte a társaság elnöke, Somogyváry Ákos karnagy-művészeti vezető vasárnap az MTI-vel.
    A laudációban kiemelik: Berkesi Sándor karnagy a tanári és a református egyházzenében itthon, valamint a határokon túl végzett tevékenysége mellett intenzív, élő kapcsolatot ápol Erkel szülővárosával és a Gyulai Erkel Ferenc Vegyeskarral is rendszeresen dolgozik együtt.
    A méltatás szerint Ittzés Mihály a kodályi életmű ápolásán túl mindig keresi és közkinccsé teszi a nagy elődök, így Erkel és a kortársak hatását, kölcsönhatását Kodály munkásságában és a 20. század magyar zenéjében egyaránt.
    Ókovács Szilveszter a Magyar Állami Operaház főigazgatója ugyancsak élő kapcsolatot tartErkel Ferenc szülővárosával Gyulával – emelik ki a laudációban. Szívügyének tekinti az erkeli életmű – azon belül a zeneszerző operáinak – gondozását; eredeti szépségükben való bemutatását, archiválását is.

Forrás:MTI