Harmincéves a Vasárnapi Újság rádióműsor

Éppen harminc évvel ezelőtt, 1987. november 1-én indult el a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című magazinműsora – mondta Nagy Katalin felelős szerkesztő szerdán az MTI-nek.

    Tájékoztatása szerint annak idején hétvégén nem voltak napilapok, sőt hétfőn a televízióban adásszünet volt, ezért döntött úgy a kádári agitprop, legyen egy kellemes vasárnap reggeli műsor arról, hogy mi történik hétvégén a nagyvilágban. A műsor alapító felelős szerkesztője Győri Béla volt, az első adást Rapcsányi László vezette.
    Ahogy a hazai történések fontosabbá váltak, úgy változott meg a műsor kezdeti külpolitikai fókusza belpolitikaivá. Erdélyből áttelepültek a műsor riportereinek beszéltek magyarságukról, a trianoni traumáról. Egy hallgató a műsorban elmesélte, mi történt az ’56-os mosonmagyaróvári sortűz idején – hozott példákat Nagy Katalin, miként “bújt elő” az évtizedekig elhallgatott, megtiltott valóság a személyes tragédiákon keresztül.
    A Vasárnapi Újság a hírműsorok, valamint a “gőzkieresztésre szolgáló” 168 óra című szombat délutáni rádióműsor mellett egyre meghatározóbbá vált – tette hozzá.  
    A műsor felelős szerkesztői közül Perjés Klára volt a leghosszabb ideig a Vasárnapi Újság élén, 8 évig, rajta kívül Belénessy Csaba, Haeffler András, Lakatos Pál, Molnár Pál, Németh Miklós Attila és Obersovszky Péter is vezette a szerkesztőség munkáját – sorolta a jelenlegi felelős szerkesztő, Nagy Katalin.

Forrás:MTI