Harlem Gospel Kórus teltházas koncertje

Nagysikerű koncertet adott ismét a Harlem Gospel Kórus Budapesten. Tavaly a Budapesti Kongresszusi Központban léptek fel, most a MOM Sport rendezvényközpontban, körül-belül 3000 néző előtt. A teltházas, majdnem két órás koncertet Aretha Franklin tizennyolcszoros Grammy-díjas amerikai énekesnő-dalszerző, a gospel és blueseredetű soul zene kiránynőjének nagysága előtt tisztelegve.

Kiváló dalok, köztük a You raise me up, Holy Night, Respect, Happy Day, illetve egyéb mai slágerek feldolgozásai is hallhatóak voltak. A közönség felállva tapsolta a ritmust, együtt a kórustagokkal. Radics Gigi is a nézők között ült, de két dal erejéig ő is fellépett a világhírű Harlem Gospel Kórussal, duettet énekelve egyik tagjával.

A mára már legendássá vált, világhírű Harlem Gospel kórust Allen Bailey alapította 1986-ban, Martin Luther King születési évfordulójára rendezett ünnepségen, a híres New York-i Cotton Clubban. A kórustagok a harlemi „fekete templomok” legkiválóbb énekesei és zenészei közül kerültek a társulatba. Különlegessége, hogy az összesen 65 tagot számláló kórus három generációt foglal magában 17 és 65 éves kor között (a turnéfelállás kilenc énekesből áll). A zenekar egyház zenei missziójára jellemző, hogy fellépett már a Vatikánban, II. János Pál illetve XVI. Benedek pápák tiszteletére rendezett koncerteken. Nem meglepő, hogy kulturális missziójuk politikai üzenetet is hordoz, amely lényege egymás empatikus megértése és elfogadása a Hit, Remény, Béke és Szeretet jó híre által.

Fotó: Sződy Szabolcs