Harangozó: érdemi pluszinformációt nem kapott a rendészeti bizottság a Magyarországon átutazó terroristák ügyében

Érdemi pluszinformációt nem kapott az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága a Magyarországon átutazó terroristák ügyében a kedden a sajtóban megjelentekhez képest – értékelt Harangozó Tamás, a testület szocialista alelnöke a bizottság zárt ülése után, csütörtökön Budapesten.

    Harangozó Tamás sajtótájékoztatóján azt mondta: “semmilyen komoly és valódi információt” a Magyar Idők keddi számában leírtakhoz képest a bizottság ülésén nem hallottak, csak apróbb részletinformációkat.
    A bizottságot csütörtökön tájékoztatták a magyar, belga és francia hatóságok közös vizsgálatának eredményéről a párizsi terrortámadások vonatkozásában.
    A Magyar Idők kedden írt arról, hogy a tavaly november 13-ai párizsi és a 2016. március 22-ei brüsszeli merényleteket elkövető terroristasejt több tagja tartózkodott hosszabb-rövidebb ideig Magyarországon.
    Az ellenzéki politikus azt mondta, mindenki döntse el maga, hogy a rendészeti bizottság ülése egy kampányrendezvény volt-e. Tavaly december eleje óta tudnak a magyar hatóságok az ügyekről, azóta folynak a nyomozások. A kérdés, hogy négy nappal a népszavazás előtt indokolt volt-e az egy éve tartó ügyről tájékoztatás tartani a bizottsági ülésen – tette hozzá.
    Harangozó Tamás kijelentette, sem Pintér Sándor belügyminiszter, sem Lázár János, a hírszerzést felügyelő miniszter, sem Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ vezetője nem tartotta fontosnak, hogy jelen legyen a bizottsági ülésen. Önökre lehet bízni a választ a kérdésre, hogy a kormány mennyire tartja valójában fontosnak ezt az ügyet – mondta az újságíróknak a politikus.
    Harangozó Tamás elmondta azt is, hogy legalább két olyan, később terrorcselekményt elkövető ember van, aki nemcsak hogy a magyar hatóságok látókörébe került, hanem intézkedtek is velük szemben.
    A jelenleg hatályos magyar törvények maradéktalan betartásával ezek az emberek nem tudták volna akkor és ott azokat a cselekményeket véghezvinni, amiket végül elkövettek – tette hozzá.
    Harangozó Tamás közölte, egyikük hat hónapig idegenrendészeti őrizetben lehetett volna, de néhány hét után onnan kikerült.
    Szólt arról is, hogy a bizottsági ülésen elhangzottak szerint ezeket az emberek az embercsempészek mellett jó szándékkal és nem közreműködőként civil szervezetek és a magyar hatóságok is mindenféle információval ellátták.
    Harangozó Tamás közölte, a Teréz körúti robbantás kapcsán semmilyen új érdemi információt nem kaptak.

Forrás:MTI